kultúrmorzsa

2019.01.04. 08:30

Újra a színházban a Perelj, Uram!

Sobor Antal Perelj, Uram! című történelmi drámáját játsszák péntek este is a Vörösmarty Színházban.

V. Varga József

Gáspár Sándor és Imre Krisztián

Fotó: FMH archív

Sobor Antal Perelj, Uram! című kisregényének Román Károly által készített színházi adaptációját Szikora János állította színpadra. A történet az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc leverésének utolsó időszakából elevenít fel egy kevesek által ismert epizódot, amikor a Fejér megyei Csákberény maroknyi népe hősiesen védi szabadságát és kivívott jogait, de a bevonuló császári zsoldosok rémuralma alá kerül.

Gáspár Sándor és Imre Krisztián
Fotó: FMH archív

A falu két lázadó papját letartóztatják, s elhurcoltatásuk előtt végig kell nézniük legjobb híveik durva sanyargatását, de ők ekkor sem válnak árulókká, holott sejtik, milyen sors vár rájuk. „Nemcsak színházi értelemben különleges és fontos ez a mai este – emelte ki a múlt évi ősbemutató alkalmával Szikora János – : a véletlenek sorsszerű sorozata úgy állt össze, hogy a mű oly módon találja meg közönségét, ahogyan alkotói mindig is szerették volna.” Szikszay János református lelkészt Gáspár Sándor alakítja, Mansbart Antal, a falu katolikus plébánosát Imre Krisztián.

A további szerepekben Fehérvári Péter, Egyed Attila, Kuna Károly, Juhász Illés, Kozáry Ferenc és Kerkay Rita látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában