Mégis azonegy zenemérték kormányozza mindenki léptét

2018.12.09. 16:12

Néptáncos évforduló: hatvanéves a Mezőfalvi Néptáncegyüttes!

Nem megszokott módon, az ünneplők szatmári táncokkal nyitottak Mezőfalván. Általában a néptáncegyüttesek a fináléra tartogatják a virtuóz friss csárdást, most Szárszó Lajos nagyszerű koreográfiája csupán a beköszönést jelentette. És mindezt a fellépők az est folyamán fokozni tudták.

V. Varga József

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

A Mezőfalvi Néptáncegyüttes megalakulásának 60 éves évfordulóját ünnepelte szombaton, a kezdésre zsúfolásig megtelt a Petőfi Sándor Általános Iskola tornacsarnoka. Az együttes 1958 decemberében alakult az áfész égisze alatt, és az évtizedek során számos sikert tudhat a magáénak. Évek jöttek és mentek, de a néptánc szeretete generációkon átível. Lehettek nehezebb esztendők, de bizton mondhatták mindig Arany János soraival élve: „Mégis azonegy zenemérték / Kormányozza mindenki léptét.”

– Az együttes több évtizedes működése során megismertette tagjaival a néphagyományokat és a magyar néptánc szépségét, közösségformáló erejét – mondta köszöntőjében Márok Csaba polgármester. – Ez az élmény biztosította a folyamatos megújulást, a színvonalas műsorokat, és sok-sok élménnyel gazdagította a nagyérdeműt.

A hat évtized alatt régi táncosok mentek, újak jöttek, az igazi közösség azonban jóban-rosszban összetartott. Hatvan év munkáját felidézni lehetetlenség, a több száz táncost felsorolni szintén képtelenség – állítottuk meg egy szóra az együttes művészeti vezetőjét, Czuppon Pétert. Róluk beszéljenek az aulában berendezett kiállítás képei, a fotográfiák, a dokumentumok, a felidézett élmények és az eltáncolt koreográfiák.

 

Seszták József és Domanyek András neve az induláshoz, 1958-hoz kötődik, az együttes első vezetője Bánáti Béla volt, majd Szabó Emil alakította újjá a csoportot. Wünsch László 27 esztendőn át irányította a néptáncegyüttest, a fantasztikus közösség felépítésén túl személyéhez köthetők az első, értékmérő szakmai sikerek. Tőle Farkas Anikó vette át a vezetést, utána Szárszó Lajos örökölte meg a táncegyüttes irányításának nemes feladatát, 2015-től pedig Czuppon Péter vezeti az együttest, aki szakmai munkája során méltó utódja elődeinek.

A gálaműsorban a nyitó szatmári táncokat (Szárszó Lajos) hegyaljai dalcsokor (Wünsch László), kalocsai táncok (Czuppon Péter), a Tej, túró, tejfel feldolgozás (Szárszó Lajos), bagi táncok (Czuppon Péter), dél-alföldi ugrós (Wünsch László), moldvai asszonymulatság (Pötör Emese), vajdakamarási táncok (Czuppon Péter), Szárszó Bence szóló kalotaszegi legényese, az Öreg fiúk formáció (Czuppon Péter), somogyi vigasság (Kisné Németh Anita) és felcsíki táncok (Czuppon Péter) követték. A nagyszabású fináléban minden egykori és mai táncos színpadra lépett. A hálás közönség vastapsa csak nem akart alábbhagyni…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában