Kellemes hangulatú ünnepi lemez született

2018.12.27. 07:25

Dzsesszes Mits-karácsony fehérvári zenészekkel

Saját és a dzsesszkedvelő közönség örömére készült a Mits-karácsony, nagy karácsony című lemez, amin sok ismert dallam hallható.

Bokros Judit

Mits Márton (balra) és Horváth Dávid a fehérvári Városházán adott elő számokat a lemezről Fotó: Horváth Dávid

Örökzöld karácsonyi dalokkal ilyenkor, az ünnep táján nem nagyon lehet mellélőni. A Mits karácsony, nagy karácsony című lemez azonban újat nyújt az üzletközpontokban és rádiókban jellemzően megszólaló slágerekhez képest. A fehérvári zenészek a dzsessz kellemes stílusában szólaltatják meg például a Have yourself a merry little Christmas vagy a White Christmas című számokat. Az album egyelőre nem kapható, az ismertebb letöltőoldalakon viszont elérhető. Élőben eddig a Városházán, egy zártkörű rendezvényen hangzottak el a dalok, Mits Márton (szaxofon) és Horváth Dávid (gitár) előadásában. A lemezen közreműködik még Vörös Tamás (bőgő) és Potesz Balázs (dob), valamint egy szám erejéig Zabos Regina (Fehérvár Hangja 2015) és Horváth Boglárka.

Az ötlet Marcitól származik, aki így mesélt:

– Tavaly jutott eszembe, hogy kellene egy karácsonyi albumot csinálni. Nem azért, hogy minél többet koncertezzünk vele ebben az időszakban, hanem elsősorban azért, hogy legyen egy hangulatos zenei egyveleg, amit bárki meghallgathat otthon. Dávidot kerestem föl először, aki szívesen szállt be a zenélésbe, s együtt állítottuk össze a számok listáját. Így lett összesen hat dzsessz standard. Megbeszéltük, hogy Vörös Tamással és Potesz Balázzsal szeretnénk együtt dolgozni, valamint hogy a feldolgozások mellett egy saját szerzemény, a Kívánságdal is fölkerül a lemezre Zabos Reginával. A megvalósítás átcsúszott az idei évre, de nem baj, mert innentől kezdve bármikor elérhetők a dalok.

Mits Márton (balra) és Horváth Dávid a fehérvári Városházán adott elő számokat a lemezről
Fotó: Horváth Dávid

A lemez megjelenése Cser- Palkovics András polgármester és Lázár Zoltán építészmérnök támogatásának köszönhető, s egyelőre száz példány készült. Ha azonban nagy az érdeklődés, vagy érkezik megkeresés, akkor elképzelhető további példányok megjelentetése.

A dalok szezonalitásukra tekintettel főleg a karácsonyi időszakban lehetnek népszerűek, akkor azonban újra és újra meghallgathatók, akár letöltött formában is. Élőben a duó hangzás is jól érvényesül, bár akkor a dob és a bőgő nyilván hiányzik.

Fehérvár jelenlegi dzsesszéletének pezsgése ugyan nem közelíti meg a nyolcvanas, kilencvenes évekét, ám van egy törzsgárda, amelyik eljár például a Fehérvár Big Band vagy más zenekarok koncertjeire. Jó lenne, ha bővülne a közönség létszáma, hiszen igényes műfajról van szó – vélik a zenészek.

A karácsonyi lemez talán segíthet abban, hogy jobban felhívja a figyelmet az értékes helyi zenei produkciókra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában