Gondolatébresztő

2018.11.06. 15:30

Víz és kő ihlette művészet – Zelovits Gábor fotóiból nyílt tárlat Móron

A MIKSZ Egyesület kiállításra hívta a közönséget. Ezúttal Zelovits Gábor fotóiból nyílt tárlat, melyet irodalmi igényű prózák, versek tettek még inkább érthetővé, élvezhetővé.

Palocsai Jenő

Zelovits Gábor (j) rögtönzött élménybeszámolót is tartott

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

A Vizek, Kövek és Gondolatok címet kapta a mostantól látogatható kiállítás, melynek a református egyház szeretetháza ad otthont. A Móri Írók és Képzőművészek Szövetsége (MIKSZ) legtöbbször itt állít ki és néha a csókakői Aranyhegyi Idősotthonban. Zelovits Gábor ausztriai kirándulásait örökítette meg. Képek és videofelvételek segítségével repítette el a valamennyi széksort megtöltő hallgatóságot a szinte érintetlen hegyi világba, ahol kristálytiszta a víz, a levegő és a környezet.

Kialakult egy párhuzam az osztrák hegyi patakok és az emberi élet között. Apró kis csermelyként indul, majd gyarapodik, egyre nő, és ahogy az lenni szokott, néha lelassul a folyása, ha kiszélesedő, nyugodt mederhez ér, aztán nekifut és szűk, sziklacsipkékkel tarkított zúgókon rohan tovább harsogva. Ez a folyamatos változás és annak megfigyelése, fotózása ihlette a művészt gondolatainak, verseinek le­írására.

Zelovits Gábor (j) rögtönzött élménybeszámolót is tartott
Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

December elejéig látható a tárlat, mert akkor újabb remekművek kerülnek a falakra és könyv is készül az alkotásokból minden évben, mondta el kérdésünkre Abonyi Ria, a MIKSZ elnöke. Azurák Mihály költő is hozzászólt a kiállításhoz. Szerinte a művésznek nem úgy kell látni, mint másoknak, hanem többet, jobban, mélyebbre, a dolgok mögé kell néznie, és ebben nagy segítség lehet néha a jó bor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában