Birkózás az anyaggal

2018.11.06. 07:30

Nesó Sándor tárgyain megelevenedik a pásztor- és a betyárvilág

Fűszertartók és szelencék. Szenteltvíztartó és pásztorkürt. A paraszti kultúra mindennapi életének, sőt ünnepeinek tárgyai sorakoznak Nesó Sándor kiállításán.

Majer Tamás

A szürkemarha szarvából készült kürtöt 2011-ben faragta

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Nesó Sándor csont-, szaru-, és fafaragó. 2012-ben avatták a Magyar Kultúra Lovagjává, 2014-ben kapta meg a Népművészet Mestere címet. Munkáiból hétfőn nyílt tárlat a VMK Széna téri Tagkönyvtárában.

Rácz Lajos világbajnok, olimpiai ezüstérmes birkózó nyitotta meg a kiállítást. S hogyan kapcsolódik egymáshoz a kézművesség és a birkózás? Nesó Sándor és Rácz Lajos azonos évben, 1952-ben születtek, mindketten egyaránt tízéves korukban léptek először birkózó szőnyegre, később Nesó Sándor tanítgatta faragásra Rácz Lajos egykori mesterét. Mégsem ezek miatt!

A szürkemarha szarvából készült kürtöt 2011-ben faragta
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Mindkettő alkotómunka. Az egyik egy élettelen tárgyból készít valami szépet, a másik egy kisfiút vagy egy kislányt tanít meg először a bukfencre, a küzdősport alapjaira, majd képez belőlük sportembereket – adta vissza Rácz Lajosnak a méltatást Nesó.

Az olimpikon ugyanis szép elemzéssel vezette fel a megnyitót:

– Nesó Sándor alkotásin keresztül betekinthetünk a Bakony és a Balaton-felvidék pásztorfaragásába és sokrétű mintáinak gazdagságába. Alkotásaival beírta magát a magyar népművészet történetébe. Munkái a népművészet ismeretéről, komoly felkészültségről vallanak – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában