A városházán mutatják be

2018.11.03. 08:00

Középkori kincset rejtett a Szent István-székesegyház

A legértékesebb régészeti lelet egy gótikus stílusú, 800 éves limoges-i korpusz, melyet november 5-étől a városházán láthatnak az érdeklődők.

V. Varga József

Középkori kincset rejtett a székesegyház Fotó: Archív (Simon Erika)

Hétfőtől a nagyközönség is megismerheti azt a ritka leletet, ami a székesegyházban végzett feltárások során került elő: a 800 éves, zománcberakású limoges-i korpuszt a szentélyen belül találták meg az oltár környékén. Szent Imre ünnepén, november 5-én, hétfőn 15 órakor a városházán mutatják be a nagyközönségnek a kegytárgyat. Tudományos szempontból országos jelentőségű a lezárult ásatás, amely a legnagyobb felületű, épületen belüli feltárás volt hazánkban.

Középkori kincset rejtett a székesegyház Fotó: Archív (Simon Erika)

A munkálatok három hónapig zajlottak, a feltárás Reich Szabina régész vezetésével, a korábbi talajradaros vizsgálatok alapján talált falmaradványok feltárásával tisztázta a területen álló középkori templomok építéstörténetét. Megtudtuk: a leletek az Árpád-ház koráig tartogatnak érdekességeket, amelyek közül a legértékesebb az a kegytárgy, amit Dél-Franciaországban a 13. század első felében készítettek. A limoges-i korpusz valószínűleg kereskedelmi úton került a városba, vagy az itt szolgáló francia klérikusok egyikének a tulajdonában állhatott. A lelet is bizonyítja, hogy a Belvárosban egykor jelentős egyházi épület állt. A kegytárgyról Reich Szabina tart vetítéssel egybekötött előadást a díszteremben. A bemutatón részt vesz Spányi Antal megyés püspök, köszöntőt mond Cser-Palkovics András polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában