Szerette, becsülte olvasóit

2018.07.24. 16:00

Háy János személyes hangon mesélt Szabó Magdáról

Szabó Magda izgalmas, titokzatos személyiségéről mesélt hétfőn a Vörösmarty Mihály Könyvtárban Háy János író.

Bokros Judit

Háy János sok humorral mesélt Szabó Magdáról

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Az olvasóterembe plusz székeket kellett bevinni a sok-sok érdeklődő miatt – így kezdődött az a beszélgetés, amelyen a József Attila-díjas író, költő, Háy János idézte föl a 2007-ben elhunyt Kossuth-díjas íróhoz kötődő emlékeit. Az esthez kiállítás is kapcsolódott, méghozzá a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár Helytörténeti Gyűjteményének kiállítása Szabó Magdáról. A tárlatot maga Háy János nyitotta meg, majd elmesélte: a Corvin-lánccal kitüntetett írónő őt választotta ki művei alapján egy ösztöndíjra. Találkozni azonban akkor még nem találkoztak, Háy viszont úgy gondolta: szeretné megköszönni e gesztust. Így alaposan felkészült, elolvasta Szabó Magda összes addigi könyvét, és bejelentkezett hozzá. Ám az író nem akart vele találkozni…

Háy János sok humorral mesélt Szabó Magdáról
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Végül mégis sikerült megismerkedniük, Szabó ekkor közölte vele: őt csak az érdekli, hogyan ír. Ez a kezdetben hűvös hozzáállás az évek során jócskán megváltozott, mert a tartózkodó író igen közvetlen hangnemet ütött meg ifjabb pályatársával. Volt, hogy „kisfiamnak” szólította, de ezt idővel mellőzte, mert nem akarta, hogy félreértsék. Sok találkozásuk, személyes és közönség előtti beszélgetésük volt. Háy János úgy ismerte meg, mint olyan írót, aki szereti, becsüli az olvasóit. Tele volt lélekkel, sokat adott az eleganciára, és gyakran keverte a valóságot a fikcióval – ezeket is megtudhattuk az esten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában