Állandó tárlat

2018.05.18. 18:47

Vonalba zárt történetek – „Ez egy Réber-színvonalú” kiállítás

Vonalba zárt történetek címmel nyílt meg pénteken a Hetedhét Játékmúzeumban Réber László grafikusművész kiállítása. 

Bokros Judit

A 2001-ben elhunyt Réber László a 20. század jeles grafikusművésze, illusztrátora és karikaturistája volt. Művei jó ideje láthatók a Hetedhét Játékmúzeumban, ám az újrainstallált, állandó tárlat pénteken délután nyílt meg.

Az eseményen Győr Attila, a Szent István Király Múzeum igazgató-helyettese köszöntötte a vendégeket, közöttük Widengård Krisztinát, Réber László lányát. Majd elmondta: a múzeumon belül régen történt, hogy állandó kiállítást avattak volna föl. Ez az alkalom azonban egy sorozat első állomását jelenti.

Fotós: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Ezután Cser-Palkovics András polgármester szólt a közönséghez, kifejezve köszönetét a családnak, hogy rábízták a Réber-hagyatékot a városra, a múzeumra. Megköszönte továbbá a munkát a tárlat kurátorának, Gärtner Petrának.

Widengård Krisztina felelevenítette a hagyaték elhelyezésének kezdeteit, azt, amikor Szűcs Erzsébet művészettörténész fölkereste őt a Réber-művek ügyében. Hozzátette: ez a kiállítás előzménye a 2020-as Réber-centenáriumnak, mert még vannak tervek.

Fotós: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

A megnyitón Tettamanti Béla képzőművész beszélt részletesen Réber Lászlóról, aki mestere, barátja volt. Elhangzott: a művész a magyar grafika aranykorának alkotójaként tevékenykedett, s új területeket fedezett föl. A tárlat kapcsán Tettamanti kiemelte annak zseniális elrendezését, s úgy fogalmazott: „Ez egy Réber-színvonalú” kiállítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában