A táncot élvezni kell!

2018.05.07. 20:00

Sáfrán Balázs lett az idei évad legjobb pályakezdő néptáncosa 

Sáfrán Balázs táncművész. 23 éves. Az Alba Regia Táncegyüttesben cseperedett. Tavaly végzett a Magyar Táncművészeti Egyetemen. A Duna Művészegyüttes tagja.

Majer Tamás

Balázs duplázott. Tavaly ő volt a legjobb végzős, idén ő a legjobb pályakezdő néptáncos

Fotó: FMH Archív

Hatodik után a csákberényi iskolából a fehérvári Tóparti gimibe került. Folyton csak a táncon járt az esze! Saját bevallása szerint a suli egyéb dolgait, ha nem is a minimumon tartva – ezt nem engedte meg magának! –, de a táncnál kisebb volumenre csavarva csinálta végig. Előfordult, hogy egy kisebb betegség miatt kijárta a szüleinél, kimaradhasson aznap az iskolából, de a szabadnap délutánján ismét kérlelte őket: hadd menjen néptáncra! A középiskola utolsó évét már Budapesten járta ki. Mint mondja, olyan alapokat kapott a Tópartiban, hogy a tanulással abban az esztendőben alig kellett foglalkoznia, mégis nagyon jó lett az érettségije.

Nos, egy esztendővel ezelőtt diplomázott a Táncművészetin. A képesítő vizsga után csörrent a telefonja: Juhász Zsolt, a Duna Művészegyüttes művészeti vezetője volt a vonal túlsó végén. Státuszt ajánlott neki a társulatban. Abban az évben Balázs besöpörte az évad legjobb végzős növendékének járó díjat is a Magyar Táncművészetek Szövetségétől.

Balázs duplázott. Tavaly ő volt a legjobb végzős, idén ő a legjobb pályakezdő néptáncos
Fotós: FMH Archív

Vagyis idén duplázott! Április 28-án, a tánc világnapján, a budapesti Művészetek Palotájában rendezett gálán újfent mint díjazottat szólították színpadra. A néptáncosoknál Balázs lett 2018-ban az évad legjobb pályakezdő táncművésze.

Balázs vallja, ha ő mint előadóművész nem élvezné, „nem hinné el”, amit csinál, a nézőktől sem várhatna el sem szimpátiát, sem tetszést. Tavaly, a reformáció 500. évfordulójára létrehozott Solus Christus című előadásban már az első próbáktól kezdve benne volt. Áprilisban újabb premierben táncolt, a Szerelmünk, Kalotaszeg című produkcióban.

Balázs folytatja a tanulást is. Mesterképzésre jár, tudja, készülnie kell a profi táncos évek utáni életre is: tanítani szeretne.

– Könnyebb kapcsolatot kialakítani az emberekkel – mondta portálunknak arról, hogy mi mutatkozik meg egy néptáncosból a mindennapokban. – Folyamatos kontaktusban, érintkezésben vagyunk egymással, ez elősegíti, hogy közvetlenebbül is viselkedjünk – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában