Zenés est

2018.05.29. 18:00

Népdalok ősi erejével – Szvorák Katalin mesélt és énekelt Fehérváron

Szvorák Katalin népdalénekes hangja töltötte be a Királykút Emlékházat egy zenés est erejéig.

Bokros Judit

Szvorák Katalint az esten Cserta Balázs kísérte

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A felvidéki Losoncon született, ötéves koráig pedig Pincen élt, majd iskolába már Füleken járt. Gyermekkorát természetközelben töltötte, s még megfigyelhette, hogyan dolgoznak éjt nappallá téve juhász és paraszt nagyszülei, akiktől egyrészt a munka tiszteletét, másrészt a dalok, az éneklés szeretetét is megtanulta. Ez az örökség egész élete során kíséri, ettől is vált olyanná, amilyennek ma ismerhetjük.

Szvorák Katalint az esten Cserta Balázs kísérte
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Királykút Emlékház beszélgetős sorozatának vendége hétfőn a Kossuth-díjas Szvorák Katalin népdalénekes volt, aki Bakonyi István irodalomtörténész meghívására érkezett Fehérvárra, hogy magáról meséljen és énekeljen. Nemrég járt egyébként a városban másokkal közös koncerten, amelynek egyik közreműködője Cserta Balázs fehérvári zenész volt. Ő ezúttal is jelen volt, s fúvós hangszereken kísérte Katalin gyönyörű énekét. Az esten szó esett a kezdetekről, a pályaívről, a határon túli létről és a zene gyógyító erejéről is. Szvorák Katalin több blokkban adott elő egyebek mellett erdélyi, moldvai, szlovák dalokat, amelyek különös erővel szólaltak meg egyedi énekhangján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában