Költészet napja

2018.04.17. 07:43

Versposztok ékesítették Ráckeresztúr tereit, utcáit

A Posztolj verset az utcára! országos akcióhoz idén is csatlakozott a könyvtár. Ebben az évben ismét lelkesen helyezték el a helyiek a szebbnél szebb költeményeket a település több pontján.

Gajdó Ágnes

Versek Ráckeresztúr utcáin, oszlopain, terein

Fotó: Gajdó Ágnes

Több mint negyven vers olvasható az utcán. Nem kötetben persze, hanem figyelemfelkeltő sárga ábrával és József Attila arcképével díszített papírokon. A versek padokra, lámpaoszlopokra, hirdetőtáblákra, kerítésekre, virágládákra kerültek, sok helyen a megtépázott hirdetmények, választási plakátok mellé. József Attila születésnapján nem csak a ferencvárosi Gát utcából indult, s a mindenségig jutott poéta csodálatos verssorait olvashatják a járókelők.

Versek Ráckeresztúr utcáin, oszlopain, terein
Fotós: Gajdó Ágnes

Akik igazán figyelmesek, fölfedezhetik akár Balassi Bálint, Zrínyi Miklós, Reviczky Gyula, Ady Endre, Babits Mihály, Tóth Árpád, Juhász Gyula, Kosztolányi Dezső, Vajda János, Illyés Gyula, Baka István egy-egy költeményét, de olvashatják például Buda Ferenc Lennék kisgyermek, Baranyi Ferenc Ki számol el vagy Várnai Zseni Mintha örökig élnél című alkotását. Ritkaság például Petrőczy Kata Szidónia VI. verse, Bódás Jánostól a Virágvasárnap és Szép Ernőtől A football. A templom előtti villanyoszlopokon különösen fájdalmas üzenetet közvetít Orbán Ottó Hallod-e te sötét árnyék és Weöres Sándor Zsoltár című verse: „Legyen meg akaratod, / legyen meg akaratod / ha vesznem kell, / jól legyen: / tán kárhozásom / áldás lesz máson – / de ha énrám / kincset bíztál, / ments meg immár, Istenem.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában