Döntött a közgyűlés

2018.04.20. 14:47

Megalakul a Székesfehérvári Balett Színház

Önálló intézményként szerveződik meg a Székesfehérvári Balett Színház, döntött pénteki közgyűlésén a város önkormányzati testülete. 

Majer Tamás

A pénteki közgyűlésen Cser-Palkovics András polgármester hivatalosan is tájékoztatta a testületet, hogy az eddig Ráczné Földi Juditot, Márton Rolandot és But Sándort soraiban tudó Baloldali Frakció – utóbbi képviselő kilépése miatt – megszűnt. But Sándor a napirend előtti felszólalásában az országgyűlési választások eredményeiről beszélt. Sem a választási csalást hangoztatók véleményével, sem a győztesek magatartásával nem egyezik.

Jöjjenek a legfontosabb döntések!

A Székesfehérvári Balett Színház hivatalosan augusztustól indul, huszonegy fővel kezd az új kulturális intézmény, az első évadukban tizenöt bemutatóval kalkulálnak.

A közgyűlésen a balett színházzal kapcsolatban Márton Roland kifejezte, önmagában üdvözli az új intézmény létrejöttét, de fenntartásainak is hangot adott. Úgy véli, egyetlen – még ha teltházas is volt – fehérvári előadás után elhamarkodott az intézményalapítás. Rétegműfajként írta le a balettet, s kérte a kérdés elnapolását. Horváth-Tancsa Ágnes más véleményen van. Úgy tartja, a város különböző intézményeiben táncolni tanuló gyerekeknek is utat mutat, hogy megalakul a balett színház. Cser-Palkovics András a városvezetés azon szándékáról szólt, hogy e területen nem követni, de formálni szeretnék a közvéleményt. Kulturális misszióként, a paletta szélesítéseként is értelmezhető e műfaj fehérvári jelenlétének megalapozása. Lényeges, hogy állami támogatásban is csak mint önálló intézmény reménykedhet a társulat.

A Székesfehérvári Balett Színház előadása a Vörösmartyban
Fotós: Koppán Viktor/ Fejér Megyei Hírlap

600 millió forint támogatás az Arany János Iskolának

600 millió forint támogatást juttat a város a Székesfehérvári Tankerületi Központnak az Arany János Iskola renoválására. Az ingatlan állapota leromlott, a nevelő-oktató munka megfelelő körülményeinek biztosítása érdekében szükséges a nagyobb volumenű felújítás. A támogatás egyharmada az idei, kétharmada a jövő évi büdzsét terheli.

A 62-es út 38. kilométerszelvényénél – ahol 1977. április 30-án egy közlekedési balesetben négy szegedi főiskolás lány életet veszítette –, emlékmű létesül a Fejér megyei közúti közlekedési balesetekben elhunytak emlékére. A 2,9 millió forintba kerülő emlékműhöz félmillió forinttal járul hozzá a város. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság és a Fejér Megyei Balesetmegelőzési Bizottság kezdeményezésére megvalósuló, Kocsis Balázs szobrászművész tervei alapján készülő monumentum tervezett átadásának tervezett napja május nyolcadika.

Folytatódik a KÉPES program is. Idén 24 gazdasági társaság mintegy 14 millió forintot ajánlott föl. A kiváló program ebben az évben a Belvárosi Brunszvik Teréz Óvoda, a Felsővárosi Óvoda és Tolnai utcai Óvoda udvarainak felújítását teszi lehetővé.

Várhatóan májusban indul el a Pozsonyi út felső szakaszának és a Zombori útnak a felújítása.

Ezek is érdekelhetik