Székesfehérvár Anno...

2018.04.04. 20:12

Érdekes szerkezetű új kötet Demeter Zsófiától, Fehérvárról, a derék városról

Szerdán kora este mutatták be a Székesfehérvár Anno... sorozat legújabb, harmadik kötetét. 

Bokros Judit

Demeter Zsófia (balra) könyvét Hermann Róbert mutatta be

Fotó: Koppán Viktor/ Fejér Megyei Hírlap

Demeter Zsófia történész lokálpatriotizmusára újabb példa A derék város című könyv, amely a „Székesfehérvár Anno...” sorozat harmadik darabja. A bemutatót szerdán tartották a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében.

Demeter Zsófia (balra) könyvét Hermann Róbert mutatta be
Fotós: Koppán Viktor/ Fejér Megyei Hírlap

A közönséget Bányai Balázs történész köszöntötte, majd Hermann Róbert történész, egyetemi tanár beszélt a kötetről. Mint fogalmazott, a címnek megfelelően valóban derék, derekas városról van szó, a szerző pedig ezúttal azt a folyamatot mutatja be, hogyan lett Székesfehérvár a török alóli 1688-as felszabadulás után modern nagyváros az 1930-as évekre. A történész szólt a város azon szerepköreiről, amelyek a könyvben megjelennek (például mezőgazdasági, stratégiai és szakrális központ), majd megjegyezte: igen érdekes szerkezetű kötettel van dolga az olvasónak. Az első rész köz-és várostörténeti összefoglalót tartalmaz, ezt egy képekben gazdag válogatás követi, majd az első részhez kötődő olvasmányokban lehet elmerülni.

Demeter Zsófia a bemutató végén a könyv megírásának folyamatáról beszélt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában