Megőrizni az elesettek emlékét

2018.03.26. 16:30

Rekviem a Don hőseiért – Antológiát adott ki Bobory Zoltán

A Rekviem a Don hőseiért című kötet 2014-ben jelent meg Bobory Zoltán szerkesztésében. A versek, levelek, visszaemlékezések és novellák célja, hogy megőrizzék az elesettek emlékét.

Borsányi Bea

Fotó: Pesti Tamás

Bobory Zoltán 1991-ben járt először a Don-kanyarnál, ott született meg benne az elhatározás: összegyűjti a 2. magyar hadsereg tragédiájával kapcsolatos irodalmi alkotásokat. Ennek lett az eredménye a két évvel később a máig is irodalomtörténeti kuriózumnak tekinthető Ének a Don hőseiért című antológia, amely a Püski Kiadó gondozásában jelent meg. Ismert, hogy szintén ebből az elgondolásból született meg a pákozdi Mészeg-hegyen a Doni emlékkápolna megépítésének terve is.

– Azóta eltelt 25 év, és úgy gondoltam, ki kellene ezt a kis kötetet egészíteni az azóta született írásokkal, így ösztönözve a 2. magyar hadsereggel kapcsolatos írásra a magyar költőket, írókat – mondta Bobory Zoltán. – Az elhatározást tett követte és pályázatot írtunk ki, amire 106 munka érkezett. Ennek a színe-javát gyűjtöttem össze a Rekviem a Don hőseiért című újabb antológiában.

A kötet egyik legértékesebb darabaja Sobor Antal Az éjjel hazamentek a katonák című novellája. A Rekviem a Don hőseiért anyagából – versek, visszaemlékezések, levelek, novellák – készült egy műsor, amellyel nemcsak a megyét, de az egész országot, sőt határon túli településeket is járnak már több éve. A műsorban elhangzott verses és prózai alkotások Bobory Zoltán és P. Maklári Éva, a zenés részek pedig a Magyar Honvédség nyugállományú tagjaiból álló Nőszirom vegyes kórus, valamint Cserta Gábor tolmácsolásában hangzottak el szombaton a Felsővárosi Művelődési Házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában