Kritika

2018.03.22. 16:25

Az igazi csoda: Egy film a befogadásról és a beilleszkedésről

Egyszerre törölgettem a könnyeimet és szakadtam a nevetéstől Stephen Chbosky legújabb alkotásán.

Elekes Gergő

A főszerepet Jacob Tremblay játsza, aki korábban A szoba című filmmel írta be magát a filmtörténelembe

Forrás: Youtube

Biztos vagyok benne, hogy mindannyian éreztük már különcnek magunkat. Hol apróságok miatt, teszem azt az iskolában a szemüvegünk vagy az öltözködésünk nem tetszett társainknak, hol felnőttként egy különös hobbi vagy elhivatottság okán. Lényeg a lényeg, nem ismeretlen terep ez az emberek számára. Pontosan ez az egyik oka annak, hogy a Stephen Chbosky (Egy különc srác feljegyzései) rendezte Az igazi csoda ennyire szíven tud találni bárkit.

Adott egy ötödik osztályba készülő kisfiú, August (Auggie) Pullman, aki Treacher Collins-szindrómával született, emiatt az arca születése óta teljesen eldeformálódott. Hiába a tucatnyi plasztikai sebészeti beavatkozás, a srácnak naponta kell megküzdenie környezetével, az őt ért atrocitásokkal, mindemellett a saját démonaival is. Magántanulóként élt idáig, ám szülei úgy gondolják, eljött az ideje annak, hogy Auggie egy „normális” általános iskolában folytassa tanulmányait. Bíznak abban, hogy a gyerekek elérték már azt a kort, hogy relatíve könnyen feldolgozzák gyermekük külsejét, ám ahogy az lenni szokás, tévedtek...

A főszerepet Jacob Tremblay játsza, aki korábban „A szoba” című filmmel írta be magát a filmtörténelembe
Forrás: Youtube

Chbosky alkotása egy igazi érzelmi hullámvasút, hiszen telis-tele van szomorkás, ám könnyed, megható és zseniális humorral megáldott jelenetekkel. Óriási piros pont az alkotóknak azért, hogy az alaptörténetből nem egy teljesen depresszív végterméket hoztak létre, hanem egy, a címéhez teljesen méltó, csodás családi filmet láthat az, aki esélyt ad Az igazi csodának.

Szintén emelem a kalapom a megvalósítás miatt, ugyanis a történetet nem csak Auggie szemszögéből nézhetjük végig. Remek húzás, hogy az alkotók rájöttek arra, hogy a kisfiú betegségét nem csak neki, de az őt körülvevő embereknek, szüleinek, kissé elhanyagolt nővérének szintén fel kell dolgoznia. Ezáltal a film (és annak alapjául szolgáló R. J. Palacio regény) nem feltétlenül August-öt állítja a középpontba, hanem mer időt szakítani a mellékszereplők bemutatására is.

Színészileg telitalálat a mű, hiszen Auggie szerepében A szoba című filmmel már bizonyított Jacob Tremblay látható, aki fiatal kora ellenére is uralja a vásznat. Tökéletesen egészítik ki őt Julia Roberts és Owen Wilson a kisfiú szüleiként, de az August nővérét megformáló Izabela Vidovic is meghálálja a rá osztott szerepet.

Egyetlen apró hibát tudnék a végére felróni a filmnek, az pedig az itt-ott megjelenő hollywoodi cukormáz. Szeretném azt hinni, hogy az alkotásban megjelenő emberi tulajdonságok a valóságban is így működnek, ám személyes tapasztalataim szerint jelenleg mindez inkább utópisztikus gondolat, mintsem a tényleges valóság. Jó lenne, ha tévednék...

Ha kedvet kaptak a mű megtekintéséhez, Székesfehérváron a Barátság moziban a következő napokon még megtehetik:

Március 22., csütörtök 18 óra

Március 31., szombat 18 óra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában