Virtuózok

2018.03.21. 09:30

A harmonikavirtuóz Demeniv Mihály hazajár a Hangistállóba

A Virtuózok különdíjasa ország- és világszerte koncertezik, ám a nagyegyházi hangistállós meghívást szívesen fogadta. Itt akkor muzsikált már, amikor még alig ismerték őt.

Zsohár Melinda

Szuggesztív játékával elvarázsolta a Hangistálló közönségét Demeniv Mihály

Fotó: Ribli Ilona

Az 1991-es születésű Demeniv Mihály harmonikaművész szinte berobbant a köztudatba a közmédia 2014-es Virtuó­zok komolyzenei vetélkedőjén. Lenyűgöző, szuggesztív játéka elvarázsolta a zsűrit és a laikus nézőközönséget is, egyben magas rangra emelte a hangszert is, amelyet a könnyű műfajokban szoktunk meg jobbára. Az 1921-ben született legendás Tabányi Mihály harmonikaművész ugyan Magyarországon megalapozta a harmonika hírét, tiszteletére tavaly díjat alapítottak, amit idén megkapott a fiatal muzsikus, amit ő maga különösen megtisztelőnek tart.

Az Ukrajnában született ifjú Demeniv zenetanár-művész szüleivel 1991-ben települt át Magyarországra, szülei a tatabányai Erkel Ferenc Zeneiskolában tanítottak, ő pedig ott tanult. A nagyegyházi Hang­istálló háziasszonya, a csellóművész Ribli Ilona Mihály édesapjával, Igorral úgy ismerkedett meg, hogy a pályázaton nyert rendkívül értékes Kawai zongorát hangolta a sokoldalú tanár. Az édesapa mesélt tehetséges fiáról, Ilona meghívta őt a Hangistállóba, ahol a fiú ugyancsak megmutatta oroszlánkörmeit! A közönség csöppet sem lepődött meg Mihály későbbi Virtuózokbeli sikerén, ahogy mondani szokták, ez a hadnagy tarsolyában hordozta a marsallbotot! A mostani hétvégén az időjárás ugyan többeket elriasztott az utazástól, ám a szakadó eső és a riogatások ellenére is megtelt a Hangis­tálló Demeniv Mihály szólókoncertjére. Időközben a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet elvégzett virtuóz muzsikus a fővárosi Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában tanít, a doktori cím megszerzésére készül. A Hangistállóban Scarlatti, Pachelbel, Albeniz, Makkonen, Moszkowski, Frank és Zubitsky műveit játszotta – repertoárja a barokk zeneirodalomtól a kortárs darabokig terjed.

Szuggesztív játékával elvarázsolta a Hangistálló közönségét Demeniv Mihály
Fotós: Ribli Ilona

A harmonika szinte minden más hangszer hangját, hangzását képes imitálni, a régi művek értelemszerűen nem is íródhattak rá, azokat átiratokban játsszák a harmonikások. Albeniz például zongorán írta gitárra több művét, s Demeniv Mihály saját harmonikás átiratával varázsolta el hallgatóságát.

Szenvedéllyel játszik tangót is, egyik népszerű szerzője Piezzolla, s a modern zeneszerzők méltó tolmácsolójaként is számon tartja őt a zenei szakma. Nagyegyházára hazajön, mondta el a hálás közönségnek a hétvégén, s ugyanolyan hőfokon és profizmussal muzsikált, mint bármely világhíres zenei pódiumon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában