Bicske

2015.05.12. 14:42

Ifjú virtuózok Nagyegyházán

Óbarok-Nagyegyháza – Angyal szállt át a szobán, azaz a koncerttermen. Az Isten áldotta tehetségű ifjú muzsikusok remekeltek, a közönség rábízta magát a varázslatra.

Zsohár Melinda

A Hangistálló hagyományaihoz híven ismét különlegességgel rukkolt elő a májusi hétvégén: a tehetségkutatón megismert virtuóz hárfás lányokat és a harmonikás ifjút hívta meg vendégül a háziasszony, Ribli Ilona. Ha van jó értelemben vett celebség, akkor ez igazán az!

A Magyar Televízió Virtuózok című versenyén ismerhettük meg a szegedi Szauer Biankát és Tóth Bettinát, a két hárfás lányt. Zsenge koruk ellenére nem túlzás művészeknek titulálni őket, alátámasztja ezt profizmusuk, kiforrott, érett előadói stílusuk. Idősebb pályatársuk, Demeniv Mihály is még bőven zenei karrierje elején tart, de bizonyos, hogy határozottan elindult a talentuma által kijelölt úton. Ribli Ilona, a Hangistálló vezetője, (maga is csellóművész, a Danubius Vonósnégyes alapítója) sorozatot indított a televízióból megismert ragyogó tehetségek élőbeni koncertjeivel. A negyedik osztályos Szauer Bianka édesanyjával, Szauer Katinkával érkezett, a tizenegyedikes Tóth Bettina szintén édesanyjával, Bolvári Beátával.

Ribli Ilona csellóművész, háziasszony és vendégei: Szauer Bianka és Tóth Bettina hárfások, Demeniv Mihály harmonikás ifjú virtuózok a Hangistállóban

Egyikük családjában sem muzsikált senki, mondták el a szünetben, miként azt is megerősítették, hogy nagyon sokat kell gyakorolniuk ilyen szintű tudás elsajátításához, mint ami az övék, s ebben a szülői ház támogatása és biztatása nélkülözhetetlen. Bettina a sok fellépés miatt magántanuló lett, a napi három-négy óra gyakorlással így tudja összeegyeztetni az iskolai kötelezettségeit. Kémia szakos gimnáziumba jár, de úgy gondolja, korábbi tervei ellenére a zene lesz a jövője, az élete, a kenyere. Az ő hárfáját hozták el Szegedről, s Bianka is az ő hangszerén játszott, noha már neki is van sajátja. A kislánynak sámlik és kisszékek segítenek a kényelmes beállításban, ami fizikai próbatétel is, muzsikálás közben „magukra döntik” a negyvenhét húros instrumentumot. Egy jobb autó ára az ilyen jószág, s újabban került be a szólóhangszerek közé. Újra felfedezik e különlegességet, főleg, ha ilyen „nagykövetei” vannak, mint ezek a csodaszép és csodatehetséges lányok. Bettina ujjai most is kicsit sebesek, ő valóban fájdalommal terhesen veszi birtokba a tudást, amely nekünk, a hallgatóságnak csupa líra, könnyedség és szárnyalás. Bach, Glinka, Prokofjev mellett Godefroid, Nadermann, Debora Henson-Conant, valamint Renie és Chertok műveit tolmácsolták a lányok – ismert és kevésbé ismert zeneszerzőkét.

Az életük nagyon nem változott meg a televíziós szereplés óta, mondták el. Nagyon szerények és visszafogottak, pedig nemcsak tehetségesek, hanem gyönyörűek is! Nagyegyházán játszottak klasszikusokat és kortárs zenét, utóbbi szokatlan, izgató és felkavaró hangulatot hozott a megilletődött pillanatokba. A hárfa testén doboltak olykor, szaggatottan, meghökkentőn vegyítve a húrok áramló hangjaival a ritmust. Demeniv Mihály harmonika-előadásában is szerepeltek kortárs darabok, szuggesztív előadásmódja felerősítette a lányok által a modern zenével megalapozott hangulatot. A zeneművészeti egyetemista ifjú Ukrajnából települt át szüleivel Magyarországra, Tatabányán laknak. Bevallottan a hangszer érdekében is missziót teljesít a kirobbanóan tehetséges ifjú, bebizonyítván, hogy messze nemcsak a könnyűzenében, a népzenében, vagy éppen a sanzonokban elismerésre méltó e testen hordozott zeneszerszám! Impulzív, elemi erővel uralja harmonikáját Demeniv Mihály, személyiségét és fizikai valóját is átlényegítve a muzsikával. Számos zeneszerző zongorára írott darabjának átdolgozott változatát értelmezi kissé másként, a megszokottól eltérőn. Liszt Ferenc egészen sajátosan szólal meg harmonikán – Demeniv Mihály zsenijével megtoldva persze. Scarlatti, Petri Makkonen, Abbéniz, Frank Angelis és Vladimir Zubitsky szerepeltek a repertoáron. A vastaps nem a fiataloknak járó rokonszenv miatt csattant fel az utolsó akkordoknál, hanem az elismerés és a tisztelet megnyilvánulásaként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!