Maléves távolkelet és jógafilozófia

2018.02.24. 13:00

Veres Andrástól Omkaráig – Egy pilóta könyvbemutatója

Az Európa Klub szervezésében Veres András egykori Malév-pilótával és kapitánnyal találkozhattak az érdeklődők szerdán délután 16 órától a klub Fő utcai helyiségében. Az est háziasszonya Marosán Angelika volt, aki Veres András személyi asszisztense és a Sivananda Jógaközpont kommunikációs szakembere is egyben.

Sági Zoltán

Veres András nyugdíjas pilóta

Fotó: Pesti Tamás

A találkozó apropóját az Egy elszakadt pilótanapló, avagy New Yorktól a keleti bölcsekig című, Veres Andrással készült beszélgetéskötet bemutatója adta.

A dedikáltatók közül néhányakat meglepett, amikor Veres András viccesen visszakérdezett: „melyiket kéri, a szanszkrit nevemet vagy a magyar nevemet?” Aki a szanszkrit nevet választotta, annak az Omkara név került a könyve belső fedlapjára, amelynek jelentése magyarul nagyjából annyi, hogy az OM hordozója, kifejezője, megjelenítője.

Veres András 1977-ben, 29 évesen, jelentős vitorlázó repülői és kisgépes múlttal került a Malévhoz. A nevéhez fűződik a leghosszabb, megszakítás nélkül megtett repülőút rekordja, de a harminc év alatt közelről ismerhette meg a kormányfői VIP-fuvarok diszkrét világát éppúgy, mint a vészhelyzetek embert próbáló, jeges szorítását. Noha 2007-ig repült kapitányként a Malév kötelékében, ezzel párhuzamosan már 1995-ben megalapította első jógastúdióját, a későbbi Sivananda elődjét, amelyet az általa személyesen a Himalájában megismert jógamesterek tanításainak hazai megismertetésére és terjesztésére hozott létre.

A távolkeleti bölcsek követe, Veres András és asszisztense  Fotós: Pesti Tamás

Mint elmondta, egy aprócska és eldugott, észak-japán Zen buddhista templomban érlelődött meg benne az elhatározás, hogy felhagy a repüléssel, és minden idejét az általa megismert és követett jógafilozófia megélésének, oktatásának szenteli. Utolsó kapitányi szolgálatban megtett légi útja a 2007. december 18-ai Bangkok–Budapest járat volt.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a spiritualitás iránti érzékenység mindig jelen volt a gondolkodásában, és kapitányként, a „szakmában” körbenézve hamar föltette magának a kérdést: vajon mi jön azután, ha már a méregdrága töményet sem kívánja valaki, ha az elérhető hódítások unalmassá válnak, a világ legízletesebb ételeitől pedig eltilt az orvos?

A találkozó elején egy hölgy érkezőben megjegyezte: „milyen fess az egyenruhája”! Veres András – Omkara széles mosollyal és a maga sajátosan fanyar humorával csak annyit válaszolt: „hát igen, a nyuggerkedést mindenképpen feldobja egy kicsit”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában