valami előtt és után

2018.02.23. 20:36

Pre-post címmel megnyílt Matzon Ákos kiállítása a fehérvári Pelikán Galériában

A Pelikán Galériában nyílt kiállítása pénteken a Munkácsy-díjas Matzon Ákos képzőművésznek.

Bokros Judit

Geometrikus, letisztult formák, harmonikus színvilág, kiegyensúlyozottság, mértéktartás – elsőre ezek juthatnak a kiállítótérbe belépő látogató eszébe a Solymáron élő, Munkácsy Mihály-díjas Matzon Ákos képzőművész képeit nézve.

Az alkotó Pre-post címmel mutatja be műveit, amelyek között a 2000-es években készült és egészen friss is van. Így valóban megfigyelhető valamelyest az „előtte” és az „utána” állapot, igaz, a tárlatot megnyitó Pataki Gábor művészettörténész szerint Matzon képein nincsenek azonnal szembetűnő változások.

Matzon Ákos egyik művek előtt Fotó: Koppán Viktor

A kiállításhoz a művész annyit fűzött hozzá elöljáróban: amikor a tárlatra készült, akkor derült ki komoly betegsége. Az általa választott Pre-post cím – ami egy régebbi sorozatának címe is – tehát ezt is tükrözi: valami előtt és valami után.

Pataki Gábor elemzésében egyebek mellett kifejtette: az építészből lett képzőművész alkotásai a maguk visszafogott módján juttatják el a nézőt egy másik valóságig. A képek feszültsége, méltósága transzcendens hátteret sejtet. A jóval korábbi művek ugyanolyan könnyedek, mint az utóbbi időben készültek, mintha nem akarnának tudomást venni alkotójuk állapotának változásáról – mondta a művészettörténész.

E gondolatokkal nyílt meg a kiállítás, amely március 23-ig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában