Finn Kultúra Napja

2018.02.28. 19:53

A Kalevaláról is megemlékezett a Székesfehérvári Finnbarátok Köre

A finn nemzeti eposz, a Kalevala és a finn kultúra előtt tisztelegtek szerdán a baráti kör rendezvényén. 

Bokros Judit

A Kodály gimnázium két diákja olvasott föl az esten

Fotó: Nagy Norbert

A SAMPO Székesfehérvári Finnbarátok Köre szervezett estet a Vörösmarty Mihály Könyvtár olvasótermébe, hogy megemlékezzenek a Finnországgal kapcsolatos tavalyi kettős jubileumról, valamint a Kalevaláról. A közönséget Varga Lilla igazgatóhelyettes köszöntötte, megemlítve: a bibliotéka és a baráti kör tavaly megállapodott abban, hogy minél több közös programmal népszerűsítik a finn kultúrát.

Deák Lajosné önkormányzati képviselő emlékeztetett a Fehérvár és a finn Kemi közötti 60 éves testvérvárosi kapcsolatra, majd Prépost Károlyné, a baráti kör elnöke foglalta össze közösségük elmúlt évi fontosabb eseményeit.

A vezető felidézte, hogy a baráti kör 2014 áprilisában alakult újjá 10 fővel. Mára már közel négyszer annyi tagjuk van, akik fontosnak tartják az északi ország kultúrájának széleskörű megismertetését, terjesztését és a meglévő kapcsolatok fenntartását, újak létesítését. Szó esett arról, hogy Finnország tavaly ünnepelte függetlenségének 100. évfordulóját, amiről Fehérváron is több eseménnyel emlékeztek meg.

A Kodály gimnázium két diákja olvasott föl az esten
Fotós: Nagy Norbert

Prépost Károlyné beszélt még a Kalevaláról, amelynek előszavát 1835. február 28-án írta alá a mű összeállítója, Elias Lönnrot. Ezért ünneplik e napon a finn kultúrát, irodalmat. Az eposzban fontos szerep jut egy szerencsét és gazdagságot hozó csodás eszköznek, a szampónak, innen a baráti kör neve.

Az esten a Kodály gimnázium két diákja Kodolányi János Finnországgal kapcsolatos írásaiból olvasott föl.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában