Tárih-i Üngürüsz

2018.01.03. 12:00

A magyar ősgesztáról tart előadást Grandpierre Attila

A Nemzedékek Házában január 5-én, 18 órakor különleges vendég tart ismeretterjesztő előadást egy nem kevésbé különleges témáról, a magyar ősgesztáról.

FMH

A sokoldalú Grandpierre Attila lesz a vendég, aki csillagász, író, zenész – egyebek között a legendás együttes, a Vágtázó Halottkémek énekese. Ezúttal vetített képes előadást tart, ezzel a címmel: Tárih-i Üngürüsz – A magyar ősgeszta új fényben.

A Tárih-i Üngürüsz, a magyar ősgeszta 1453-ban íródott a török szultán számára egy régi ősforrás alapján. Bár 1860-ban Vámbéry Ármin átadta a Magyar Tudományos Akadémiának, 120 éven át nem létezőnek tekintették. Csak akkor vált ismertté, amikor szorgos magyarok kikölcsönözték a török nyelvű kéziratot, és megszervezték magyarra fordítását. Grandpierre K. Endre – Grandpierre Attila édesapja – hajdanán két nagyhatású ismertetőt tett közzé az ősgesztáról. A közelmúltban megjelent az eredeti kézirat is, Grandpierre K. Endre a témával kapcsolatos írásaival együtt, Grandpierre Attila bevezető tanulmányával. A kiadvány ismerteti az ősgesztával kapcsolatos különböző álláspontokat, a Tárih-i Üngürüsz értelmezéséhez szükséges legfőbb szempontokat.

Grandpierre Attila az ősgesztáról beszél előadásában, a Nemzedékek Házában. Tanulmányában ezt írta róla: „Bebizonyosodik, hogy a Tárih-i Üngürüsz legfontosabb nemzeti krónikánk, amely képes arra, hogy hathatósan hozzájáruljon a magyarság szellemi megújhodásához.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában