Napsugár strand

2024.05.31. 17:30

Új strandbejáratot és parkot adtak át Gárdonyban (galéria)

Pénteken reggel, éppen a nyári szezonkezdet előtt átadták Gárdonyban a Napsugár strand megújult bejáratát, valamint az előtte kialakított parkot.

S. Töttő Rita

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Rezsnyák Róbert operaénekes - és nem mellesleg helyi lakos - énekével vette kezdetét pénteken a Napsugár strand előtti park avatása. Ezt követően köszöntötte a helyieket a város vezetője. 

– Ez egy rozsdaövezet volt – mutatott körbe a Napsugár strand bejáratának és az előtte kialakított park átadásán május 31-én, pénteken reggel Tóth István Gárdony polgármestere. – Innen indultunk, ám állhatatosak voltunk, és tudtuk, mit akarunk. Az itt található Napsugár strand ugyanis a város legjobb strandja, itt vannak a legnagyobb bevételek, ide érkezik a legtöbb vendég. A korábbi kis kapuépület azonban körülbelül 50-60 évvel ezelőtt készült, melynek mennyezete az utóbbi években evezőlapáttal volt feltámasztva. Szóval ez a miliő, a teljes partszakasz  – azon belül a járdák, parkok, bejárat – az 1960-as évek közepe és a 70-es évek második fele között épült. Az elmúlt fél évszázadban azonban minden tönkrement, elavult. Úgyhogy nagy fába vágtuk a fejszénket… – mutatott rá a polgármester, aki a strand új épületei kapcsán elmondta: Dányádi Áron tervezte azokat, melyek egy részére a Kisfaludy programban 65 és fél millió forint támogatást kapott az önkormányzat. A kapu épülete, illetve az annak másik oldalán található, baba-mama szobával, vizes blokkokkal ellátott épület pedig teljes egészében önkormányzati forrásból valósult meg. A Napsugár strand előtti teret Fodor Emese és társa tervezte, melyről a városvezető így fogalmazott:

– Olyan térről álmodtunk, ahová jó leülni, megpihenni – mondta Tóth István, elárulva, hogy az új park mellett szolgáltatók kapnak helyet, amelyek kiszolgálják majd a fürdővendégeket, lakosságot. A térre tervezett szökőkútnál már láthatók Kontur András szobrászművész tóra igyekvő teknősei, a világítást pedig napelemes rendszer teszi lehetővé. Kutat fúrattak, automata locsolórendszert alakítottak ki, melyek mindegyike a fenntarthatóságra törekvést segíti.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A mostani fejlesztés közel 450 millió forintba került, a jövő tervei között pedig szerepel – tette hozzá a polgármester – a tóparti területek összekötése sétánnyal, pihenőkkel, amely a lakosságnak és a nyaralóknak egyaránt remek kikapcsolódási lehetőséget jelent. 

Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta: a Velencei-tó vízállása 141-142 centiméter, kiváló a víz minősége, indulhat tehát a nyári szezon. A mostani fejlesztés kapcsán pedig hozzátette: 8 ezer csemetét ültettek a környéken, tehát a fákkal kapcsolatos híresztelések nem állják meg a helyüket. A város további terveinek megvalósításához pedig a Fejér Vármegyei Közgyűlés, valamint a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács részéről támogatást ígért.

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő szerint a Napsugár strand bejáratának helyszíne jelképes, elég ha csak a korábbi évek itteni állapotára emlékezünk.

– 2006-ban a városnak közel 700 millió forint adóssága s közel 90 millió forint kifizetetlen számlája volt, cége pedig további 850 millió forint adósságot halmozott fel. Egészen 2012-13-ig, az önkormányzatok adósságkonszolidációjáig ez óriási terhet rótt a városra. Gárdonyt 1 milliárd 475 millió forint adósságtól váltotta meg Magyarország kormánya. Innen jutottunk el a jelenlegi helyzethez – fogalmazott a képviselő, kiemelve többek között a strandok megújítását s Gárdony egyéb fejlesztéseit. Majd pedig, rámutatva a vízállásra, leszögezte: érkezik Medárd, ám reméljük, nem érkezik több víz a tóba, mint amennyi kell…

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában