Művészetek Háza

2017.12.19. 08:30

Régi hagyományok új köntösben – Sokat fejlődtek a megye iparművészei

A Művészetek Háza év végi kiállítása mindig olyan, akár egy „beszámoló”. Az idén is arról vall, hol tartanak, mennyit fejlődtek tavaly óta a régió – Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megye – iparművészei, népi iparművészei.

Gábor Gina

szövött és fazeka

A zsűri véleménye szerint különösen az iparművészeti anyag volt ebben az esztendőben rendkívül erős – tudom meg Komendó Gabriellától, a tárlat kurátorától. Árulkodó adat, hogy a kiállításra 56 iparművészeti munkával pályáztak, és ebből 55 alkotást bemutatásra érdemesnek ítélt a zsűri, amelynek tagjai nem tudtak senkit kiemelni, legkiválóbbként – hiszen kitűnő munkát adott be valamennyi alkotó. Ami a népi iparművészeti munkákat illeti: ott sem lehet panasz. A 140 alkotásból a zsűri 110 alkotást fogadott el a tárlatra.

Kovácsai Gabriella Jegyespár című üvegképe
A csornai aranyhímzés kerámiakeretben Fotó: Nagy Norbert

A külső kiállítóterem a szebbnél szebb iparművészeti munkákat vonultatja fel, a belső teremben kaptak helyet a népi iparművészeti darabok. Az iparművészeti anyagban különleges ékszerekkel találkozunk – Szocska Ágnes tűzzománc ékszerei közül főleg az orchideát formázó medált dicsérte a zsűri -, de azért a lakberendezési tárgyak vannak a tárlaton túlsúlyban. Különleges nemeztárgyakat is találunk: Sajtos Szilvia párnája, Balla Gemma szürke-fehér ülőkorongja mellett vonzó nemezjátékokon akad meg a szem: Sajtos Szilvia kedves mackója, Grimm Mária nemezmadara külön sarokban kapott helyet.

Ízelítő a népi iparművészeti anyagból.
Nemezből készült a bájos mackó

A zsűri szerint nagyon igényes textilmunkák születtek az idén: a minősítést kérő hímzők, szövők egytől egyig a legmagasabb „A” minősítést kapták. A megyei művelődési központ hímzőkörének tagjai képeket is készítettek a régi – a polgári hagyományokból merítő – csornai aranyhímzéssel. Érdekesség hogy Tuba Mária hímzett képét ráadásul Csuporné Angyal Zsuzsa kerámiakerete foglalja be.

Hímzett terítők, fazekasmunkák

Emellett persze a népi hagyományokhoz visszanyúló hímzett terítőket, párnákat is láthatunk a kiállításon. Különlegesek a fehérvári szövőkörhöz tartozó alkotók munkái is. Akadnak, akik gyönyörű szőnyegeket készítettek hagyományos technikával, a mai lakáskultúrához igazodó színvilággal. De először fordul elő, hogy a szövőkör tagjai szövött táskákkal is jelentkeztek. Ez is egy új formája lehet a tradicionális motívumok hasznosításának.

A szövőkör csinos táskái.

Az adventi készülődés idején jólesik a kiállításban gyönyörködni – a tárlat inspirációt is ad ahhoz, hogyan lehet egy-egy szép tárggyal ünnepi hangulatot teremteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában