komolyzene

2017.12.18. 19:17

Kilencedik éve koncerteznek ünnep előtt a Hangistállóban

A fenyőillatú Hangistállóban vadvacsorával, ünnephez illő kézműves portékákkal, s legfőképpen szívhez szóló muzsikával hangoltak karácsonyra az év utolsó koncertjén.

Zsohár Melinda

A nagyegyházi (Hang)istálló már csak kicsit emlékeztet ama nevezetes „rongyos istállócskára”, noha itt is valaha tehenek kérődztek a Batthyány-birtokon. A koncertteremmé varázsolt épületben a háziasszony, Ribli Ilona kedvvel dekorálta karácsonyira a natúr fenyőágakkal rusztikus hangulatot idéző nagytermet. Ribli Ilona csellóművész a Danubius vonósnégyes tagja, rendületlenül ragaszkodik a komolyzene tolmácsolásához, szerinte nincs különbség a vidéki és a nagyvárosi hallgatóság között. Hagyomány, hogy Adventben ennek jegyében zárják a koncertévet – a Danubius ezúttal Haydn és Dvorák szívhez szóló muzsikájával ajándékozták meg a közönséget. Ebbe belefért a házigazda, Kolozsvári Mihály által készített vadvacsora, s néhány kézműves is elhozta az ideillő portékáit.

A Danubius vonósnégyes tagjai: Koppándi Jenő I. hegedű, Miklós Adél II. hegedű, Filip Levente brácsa, Ribli llona cselló Fotó: Zsohár Melinda

Haydn Kaiser Quartettje sok barokkos elemet hordoz, sokan éppen ezért szeretik a bécsi klasszikus zene első mesterét. A mű második, Adaggio tételében hangzik fel egy német népdal, ami a zeneszerző közvetítésével előbb az osztrákok, majd a németek himnusza lett, s ma is az. A négytételes mű egyre magasabb hangokat szólaltat meg, a végén szinte a szférák zenéje viszi képletesen mennybe hallgatóságát. A vonósnégyes tagjai sokszor játszották már e művet, de szemmel láthatóan őket is magával ragadta az egyre magasabb regiszterekben zengő muzsika. A másik mű Dvorák cseh zeneszerző, szintén sok szláv népzenei elemből építkező Opus 51-es vonósnégyese volt. Harmadik, Románc tétele lassú, lírai hangzásával és tempójával különösképpen illett a vasárnap koraesti adventi hangulathoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában