Ambrus Attila

2017.11.29. 17:30

A whisky után jött a bank – Kritikánk a Viszkis című filmről

Ha nem történt volna meg, aligha lenne hihető szökése a Gyorskocsi utcából. Igaz magyar mese. „Hősünk” ügyessége és a rendőrség bakija kellett hozzá.

Szabó Zoltán

A Viszkis akcióban, összesen csaknem 30 bankot rabolt ki

Fotó: Film Force Team

Egyszer találkoztam Ambrus Attilával az egyik fehérvári „húsos” fesztiválon. Kerámiáit árulta. Beszélgetésre kértem, először ráállt, ám aztán felhívta a menedzserét, aki valamiféle szerződésre hivatkozva lebeszélte az interjúról. Beletanult ebbe is, a szereplésbe. Akárcsak a börtönben a kerámiakészítésbe.

Szalay Bence alakítja Ambrus Attilát, szerelmét, Katát pedig Móga Piroska
Fotós: Film Force Team

Mint ahogy kitanulta a bankrablást is, menet közben. Alkalma volt rá, hiszen közel 30 rablást követett el, mielőtt elkapták. A „Viszkis” név azért ragadt rá, mert az akciói során állítólag alkoholszaga volt. A pénzt elverte, sokat költött utazásokra. S noha súlyos bűnöket követett el, már-már hőssé vált a közvélemény egy részének szemében, afféle újkori Rózsa Sándorrá. Történetéből Antal Nimród (Kontroll, Predators, Elhagyott szoba) rendezett filmet, méghozzá pörgős, látványos, jól összerakott mozit. Akciófilmet, amely azért túl is mutat a zsáneren, benne van a közép-kelet-európai rögvalóság. A Viszkis (forgatókönyvét a rendező írta) gyerekkorától követi Ambrus életét, aki Erdélyben félárván nőtt fel, javítóintézetbe került, majd a rendszerváltás hajnalán Magyarországra szökött.

Nagyon jó alakítást nyújt a nyomozó szerepében Schneider Zoltán
Fotós: Film Force Team

A film szerkezete nem lineáris, a rendőrségi kihallgatás jelenetei közben idéződnek fel a múlt történései, Ambrus Attila élete, aki jégkorongkapus lett, de az állandó pénztelenség és kiszolgáltatottság miatt egyetlen megoldást talál: pénzintézeteket fosztott ki. A rendezőnek nagyon kellett vigyáznia, nehogy hőssé váljon a nézők szemében is a bankrabló, és ez többnyire sikerült neki. Ráadásul a valóságban is úgy történt, hogy az állampolgárságot pénzért ígérő korrupt főmufti mellett barátnője szüleinek elutasítása adta meg Ambrusnak a végső lökést. Románnak nevezték, és éreztették vele, hogy semmire nem tartják őt.

A Viszkis akcióban, összesen csaknem 30 bankot rabolt ki
Fotós: Film Force Team

Jó választás volt a Viszkis szerepére Szalay Bence, azzal együtt is, hogy az igazi Ambrus keményebb fickónak látszik. A színész tele van energiával és nem játssza túl a szerepét. Mellette a nyomozót alakító Schneider Zoltán emelhető ki, aki fontos szerepet kapott ebben a filmben. Megkeseredett embert alakít, aki érezteti Ambrussal végtelen ellenszenvét, és aki még azt is a nyakába varrná, hogy miatta ment tönkre a magánélete. A szereplők mozgatása, természetessége Antal Nimród profizmusát dicsérik, mint ahogyan ilyen nagyvonalúan kivitelezett akciójeleneteket sem láthattunk még magyar filmben. A rendező sokáig dolgozott Amerikában (a közeljövőben is ott forgat), teljesen megtanulta a műfaj szükséges tudnivalóit. A Viszkis című film nem akar több lenni annál, mint amit ígér, de azt szinte hiba nélkül hozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában