Bartók és Kodály gyűjtéseiből

2017.11.13. 15:31

Áthallások, átélések estje Fehérváron Szvorák Katalinnal

Szvorák Katalin népdalénekes is fellépett nemrég egy esten, amely már az ünnepi hangulatot hivatott megalapozni.

Bokros Judit

Áthallások Bartók és Kodály nyomában címmel hallhatott szép zenei estet a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház közönsége a minap. A két hangra és két hangszerre összeállított műsorban Szvorák Katalin népdalénekes, Tímár Sára énekes, valamint Szabó Dániel cimbalomművész és a fehérvári Cserta Balázs, a fúvós hangszerek mestere szerepelt.

Szvorák Katalin az 1980-as években kezdte a népdalénekesi pályát. A Honvéd Művészegyüttessel 1983-tól 2005-ig dolgozott együtt magánénekesként. Később tanított egy szentendrei zeneiskolában, a Zeneakadémián vendégtanárként még mindig jelen van. Három és fél évtizedes pályafutása alatt számos hazai és külföldi fellépése volt, harmincnál több albuma jelent meg, s egyebek mellett magáénak tudhat olyan kitüntetéseket, mint a Kossuth-díj, a Liszt Ferenc-díj.

Balról Cserta Balázs, Szabó Dániel, Szvorák Katalin és Tímár Sára az esten, aminek előzménye egy Művészetek Völgye beli koncert (Fotó: Fehér Gábor)

Mint megtudtuk tőle, a fehérvári fellépés előzménye egy nyári koncert volt a Művészetek Völgyében. Ehhez egykori tanítványát, Tímár Sárát kérte föl partnernek, a zenészek közül Szabó Dánielt választották, aki pedig Cserta Balázst ajánlotta még. A művésznő szerint nagyon jól egymásra talált a négyes, és a völgybeli koncert kifejezetten jól sikerült. Ezért gondolták azt: Fehérváron is érdemes lenne előadni az estet, amelyen a Bartók Béla és Kodály Zoltán gyűjtéseiből származó népdalok hangzanak el, magyar és szlovák nyelven. A zenés, énekes „utazás” során az előadók különböző témákat érintenek, fejeznek ki a dalokkal, amelyek az emberi hang révén az érzelmek széles skáláját közvetítik.

Szvorák Katalin ma is sokszor fel, s tanít is Fotó: Fehér Gábor

Megjelenik például az elvágyódás, hiszen a fiatalok közül ma sokan hagyják el az országot, amit lelkileg nem egyszerű megélni. Vidámabb élmények közül pedig a jeles ünnepek, a szerelem válik átélhetővé a népdalok, a zene segítségével – mondta el Szvorák Katalin, aki nagyon fontosnak tartja az utánpótlás nevelését, s úgy tapasztalja, hogy szerencsére szép számmal vannak követői.

Az esten ismét bizonyságot nyert, milyen kifejező erő rejlik mind az énekhangban, mind az igényes hangszeres játékban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában