Réce van a vízbe’

2017.11.30. 20:40

Fölszállott a páva – Fejér dudás a tévében

A székesfehérvári Király Dávidnak szurkolhatunk a népzenei tehetségkutató péntek esti élő elődöntőjében.

Majer Tamás

Király Dávid hiteles, saját stílusra törekszik - vallja, ehhez ismernie kell a régi mesterek stílusát

Fotó: Nagy Norbert

A fehérvári fiatalember a tatabányai válogatón jutott be a Fölszállott a páva élő műsorába. Pénteken rendezik a tehetségkutató harmadik elődöntőjét. Az élő adás 20.25-kor kezdődik a Duna Televízióban.

Király Dávid dél-dunántúli dudazenével készül, a Berzencéről származó Jankovics Imre dudás hagyatékából válogatott közösen pávás mentorával, Bese Botonddal. Ennek az összeállításnak lett a címe: Réce van a vízbe’. Érdekesség, hogy évekkel ezelőtt, amikor Dávid elkezdte kitanulni a dudafújás tudományát, éppen ugyanő, Bese Botond volt a mestere.

- Magyarok és horvátok a Dráva mentén együtt éltek, s együtt élnek mind a mai napig. Hatottak egymásra táncban, zenében egyaránt. Egy helyre jártak, ha bálba mentek – mesélte lapunknak Dávid. – Ekképpen a dudazene, amelyet játszom majd az elődöntőben, magyar és horvát dalokból áll – folytatta.

Király Dávid hiteles, saját stílusra törekszik – vallja, ehhez ismernie kell a régi mesterek stílusát
Fotós: Nagy Norbert

A Fejér dudástól megtudtuk azt is, hogy a hangszert, amelyet pénteken megszólaltat, Végh Andor készítette. Nemrég, egy nyári dudás táborban ő is sokat segített neki.

Dávid bízik abban, hogy továbbjut a pénteki fordulóból: a következő két élő adásra is hangol. Mindegyik alkalomra más tájegység dudaanyagával készül. Vallja, ismernie kell a a különböző stílusjegyeket annak, aki hiteles, saját stílusra kíván szert tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában