Újak a nyertesek között

2017.11.26. 11:25

Megvannak a Hangfoglaló 2018-as támogatottjai!

A neveket már kihirdették, de az igazi munka még csak most kezdődik!

Kocsis Noémi

A szegedi Dungaree-nek máris nagy rajongótábora van, a fiúk igényes, de zúzós rockot játszanak a koncerteken

Fotó: Dungaree

Indul a 4. évad: 2017/2018-ban 20 formáció részesül az NKA Hangfoglaló Program (korábban Cseh Tamás Program) összesen közel 40 millió forintos támogatásában. A 2017. október 26-án, az A38 Hajón rendezett eredményhirdetésen az Induló Előadói Alprogram nyertesei mellett a klubtámogatói pályázat eredményeiről is beszámoltak: e szerint 88 fővárosi, vidéki és határon túli klub, összesen 196,5 millió forintot fordíthat könnyűzenei koncertek megvalósítására.

Arra, hogy melyik 20 zenekar kerüljön a programba, neves zenészekből és zenei szakemberekből álló, 15 fős zsűri tett javaslatot a végső döntést meghozó ideiglenes kollégiumnak. A zsűri tagjai voltak: Borcsik Attila (Izil), Csontos Noémi Virág, Csorba Lóránt, Czeglédi Szabolcs, Élő Márton, Görögh Dani, Koncz Balázs, Kovács Attila (Kuku), Kovács Ákos Dadan, Molnár Csilla, Muraközy Péter, Podlovics Péter, Süli András, Szalai Attila és Temesi Berci. Döntésük értelmében idén a Red Swamp, a Freakin Disco, a Platon Karataev, a Meg egy cukorka, a Ham Ko Ham, a Dungaree, a The Bluebay Foxes, az EPMK, a The Mabon Dawud Republic, a Shaibo, a Papaver Cousins, a Keresztkérdés, az Azur, a Telma Lincoln&Minimyst, a Sin Seekas, a The Beans, a SONYA, az I am Soyuz, az Idegen és az Aurevoir kap lehetőséget – van, aki első hangzóanyaga elkészítésére, mások fellépésre. Az induló előadók mellett összesen 195 millió forintnyi támogatásban részesültek a Klubtámogatói Alprogram nyertesei. A fővárosban, vidéken, valamint határon túl működő könnyűzenei színterek olyan belépőjegyes koncertekre kaptak támogatást, ahol élőben lesznek hallhatók magyar formációk. Az elnyert forrás nagyobbik részét a zenekarok fellépti díjára, kisebb hányadát pedig az adott koncertek promóciójára fordíthatja majd a 88 nyertes pályázó.

Heten vannak, etnorockot játszanak: az Aurevoir
Forrás: Hangfoglaló

Fejér megyéből egyébként két pályázó nyert, mindkettő Székesfehérvárról: a zenei stíluspalettáról változatosabban merítő Fezen Klub és az alternatív rock- és hardműfajok előadóit forgató Nyolcas Műhely. Ezzel Fejér a viszonylag kevés pályázós – mondhatni: átlagos – megyék közé került, Hevesből és Győr-Moson-Sopronból például öt zeneipari hely is nyerhetett. A fővárosból olyan bejáratott, ismert helyek vitték el a támogatást, mint az A38 Hajó, a Kobuci-kert, a Kuplung, a Toldi klub, a Fonó, a Fészek Kulturális Központ vagy a Gödör klub.

A szegedi Dungaree-nek máris nagy rajongótábora van, a fiúk igényes, de zúzós rockot játszanak a koncerteken
Fotós: Dungaree

A negyedik évad támogatottjai közül ezúttal a héttagú, ethno-beat/hungarian tavern music besorolású Aurevoirt és a Dungaree-t mutatjuk be.

A budapesti Aurevoir zenekar első, bemutatkozó lemeze Ethno-Beat címen jelent meg az idén. Az egykori Kormoránt követő hangzásban a szikár énekhangért Agócs Márton felel, a népdalszerű dalszövegeket Fejér Mihállyal írják ketten, de Lackfi Jánostól is kölcsönöznek. A hetes mentora Csontos Noémi Virág, a Magneoton Music Group operatív vezetője (exvivás műsorvezető) lett.

A további nyertesek közül a Dungaree húzós angol rockot játszik a la Soundgarden, a szegedi srácok kétmilliós támogatást kapnak a Hangfoglalótól. Mentoruknak az a Dobos Csaba szegődött, aki újságíróból lett fesztiválsajtós, turnémenedzser és producer, de zenei videosorozatokat is gyártott. Mindkét zenekar előtt munkás hónapok állnak, hiszen bizonyítaniuk kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában