koncert

2017.11.22. 10:20

Fúvósokkal a zene szárnyán Abán

Aba Város Fúvószenekara hagyományos évzáró koncertjére invitálta a zenebarátokat a hétvégén a Kultúr Közösségi Házba. Vezényelt Kanczler István karnagy.

V. Varga József

Az abai fúvósokat Kanczler István karnagy dirigálta

Fotó: V. Varga József

Az abai fúvósok kétrészes műsorukban világkörüli utazásra hívták a nagyérdeműt, akik az est folyamán betekintést nyerhettek a különböző nemzetek virtusaiba, hagyományaiba és mindennapjaiba a zene közvetítésével.

A zene segítségével szavak nélkül is megértjük egymást, akkor is, ha nem beszéljük az adott nemzet nyelvét. Claude Debussy szerint: „A zene az egyetlen világnyelv, melyet bárki, bárhol megérthet.”

A fúvószenekar 1994-ben alakult a Sárvíz művészeti iskola zenetagozatán tanuló növendékekből, és megalakulását követően rövid időn belül meghatározó szereplőjévé vált a kisváros és környéke kulturális életének. A zenekar első, karácsonyi bemutatkozását az évek során megszámlálhatatlan sikeres, emlékezetes koncert követte.

Az abai fúvósokat Kanczler István karnagy dirigálta
Fotós: V. Varga József

Köszöntőjében Kossa Lajos polgármester a zenekar kapcsán két elkövetkezendő jeles alkalomra, meghívásra is kitért. Az első a Dél kapuja gyógyítóközpont koncepciójának ünnepélyes bemutatása lesz december 21-én a közösségi házban. Az adventi koszorú negyedik gyertyáját a zenekar képviselői gyújtják meg, s a jelenlévők muzsikájukban is gyönyörködhetnek majd. A második Aba és németországi testvértelepülései – Ebergötzen és Holzerode – jövő évi találkozójáról szól. A nyári ünnepségre a fúvószenekar is meghívást kapott.

A zenekarban az est folyamán három új tag mutatkozott be: Csapó Kinga, Tóth Márk és Tóth Patrik.

A világ körüli utazás arab földön kezdődött, majd Afrikából Európába érkeztünk, az itáliai dallamokat német, lengyel, orosz népzene követte, hogy aztán ellátogassunk Kolozsvárra és Göröghonba is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában