Zene világnapja

2017.10.02. 20:00

Hagyományosan együtt szerepeltek Székesfehérvár kórusai és zenészei

Vasárnap este nagysikerű gálaesttel köszöntötték a Zene világnapját a zsúfolásig megtelt Alba Regia Sportcsarnokban.

Szabó Balázs

Az általános és középiskolák színeiben fellépett a Kossuth Lajos Általános Iskola Gyermekkara (Leiner Csilla, Fazekas Fülöp Szabolcsné), a Zentai úti Általános Iskola Gyermekkara (Csikós-Árky Brigitta), a Ciszterci Gyermekkar (Radics Éva), a Széna téri Általános Iskola Gyermekkara (Értékes Ildikó, Varróné Vízvári Adrienn), a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Legkisebbek Kórusa, Kicsinyek Kórusa, Bárdos Lajos Gyermekkara, Kodály Zoltán Leánykara, Fiú és Vegyes kara (Polgár Zoltánné, Nyárs Annamária, Feke Mariann, Kneifel Imre), a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Egynemű, Vegyes és Fiúkara (Auth Ágnes) és a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium Kórusa (Mihály György). A felnőtt együtteseket az Alba Regia Vegyes Kar (Kneifel Imre), az Ars Musica Kórus (Szabó Adrienn), a Primavera Kórus (Horányi Ottilia) és a Vox Mirabilis Kamarakórus (Zemlényi Katica) képviselte. Hallhattuk még a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekart (Hámori János) és a Tilinkó Zenekart. A szereplők sorát az Alba Regia Táncegyüttes (Majoros Róbert) és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar zárta. Az est dirigense Selmeczi György zeneszerző-karmester, konferansza Palócz Réka énekművész, a zeneiskola igazgatója volt.

A nyitófanfárt követően Selmeczi György „Alba Felix – Ó szép fényességes hajnal” című, a város és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar felkérésére komponált szimfonikus költeményének ősbemutatóját hallgathattuk meg a komponista vezényletével: a drámai és ünnepélyes hangokat egyaránt megütő, nagyszabású alkotást vastapssal fogadta a közönség. A premiert követően Cser-Palkovics András polgármester mondta el a lengyel testvérváros, Opole 800. születésnapját megidéző, a zene nemzeteket összekötő erejére rámutató ünnepi beszédét, s ugyanő adta át az Éneklő Ifjúság kórusdíjait a Ciszterci, a Teleki és a Kodály iskolák együtteseinek és karnagyaiknak. Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulója előtt tisztelegve a mester Angyalkert című kórusművének tételeit a Kodály iskola kis növendékei adták elő, az eredeti népi játékokat felidéző mozgalmas és szép táncbetétekkel (koreográfia: Kneifelné Laczkó Krisztina), majd a Székely fonó négy ismert népdala csendült fel az összkar és a Tilinkó Zenekar tolmácsolásában, Kneifel Imre vezényletével. A következő protokoll-részben (az idén először) a Hermann László Zeneiskola az országos versenyeken helyezést szerzett növendékeit és tanáraikat díjazta a város. Az összkar egy lendületes bolgár népdal (a Tilinkó Zenekar, Cserta Gábor, Cserta Balázs, Kremnitzky Géza, Pálföldi Tamás és az Alba Regia fiatal táncosainak közreműködésével) és két német népdal hangulatos megszólaltatásával remekelt (utóbbi Hámori János feldolgozásában és vezényletével, az Ifjúsági Fúvószenekar kíséretében).

A hatalmas sikert aratott produkciót követően az elcsendesedés pillanatait hozta el a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium fuvolatriójának elegáns Mozart-előadása, méltó módon vezetve fel a Fricsay-díj átadását, melyet ezúttal a Kodály Zoltán Általános Iskola nyugalmazott pedagógusa, Gottliebné Kálmán Terézia tanítónő vehetett át.

Az esten felléptek a város kórusai, köztük a fehérvári általános és középiskolák ifjú énekesei

A záró szám újra Kodály kettős jubileuma előtt tisztelgett: a népszerű Kállai kettős hangzott fel az összkar és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar előadásában, Selmeczi György vezényletével: a fergeteges lendületű tolmácsolást fogadó lelkes vastapsot az utolsó tétel megismétlésével köszönték meg az előadók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában