Emlékezzünk az áldozatokra

2017.10.26. 10:00

Rekviem az áldozatokért – A Halottak napi koncerten Borlói Rudolf műve hangzik el a Szent Imre templomban

SZÉKESFEHÉRVÁR A Donnál elesett katonák és a 2. világháború minden áldozatának emlékére rendezik a Halottak napi koncertet november 4-én, szombaton, 19.30 órakor a Szent Imre templomban.

Szabó Zoltán

Ifj. Major István (b), Bobory Zoltán és Cserta Gábor a sajtótájékoztatón

Fotó: Pesti Tamás

A koncertről tegnap tartottak sajtótájékoztatót, amelynek kezdetén Cserta Gábor előadta Sinka István megzenésített versét. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója, ifj. Major István elmondta, hogy a hagyományos Halottak napi koncert tartalma gazdagodott. Tavaly született a döntés, hogy a hangverseny időpontja november 4-én legyen, emlékezve az 1956-os forradalom leverésének napjára és az áldozatokra. Idén a Rekviem című mű hangzik el a koncerten a Szent Imre templomban. Szerzője Borlói Rudolf, aki húsz évig volt a jelenlegi Hermann László zeneiskola igazgatója, és októberben tölti be a 90. életévét. A zenemű a Donnál elesett katonák és a 2. világháború minden áldozatának emlékére született, és már csak néhány hét választ el bennünket a doni katasztrófa 75. évfordulójától.

A Rekviemet Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség tiszteletbeli elnöke kérésére írta Borlói Rudolf. Bobory többször tett zarándokutat a Don-kanyarhoz, ezekről sokat beszélt a zeneszerzőnek, aki négy nap alatt komponálta a művet, ő írta a szövegkönyvet is. A Rekviem ősbemutatója 2003. január 12-én volt a Vörösmarty Színházban. A két koncertnek több közös vonása van. Akárcsak akkor, most is Medveczky Ádám vezényli az Alba Regia Szimfonikus Zenekart, és visszatérő fellépő Schöck Atala alt énekes is. Bakonyi Marcell basszbariton viszont most debütál a hangversenyen, amelyen közreműködik a Budapesti Koncert Kórus. A hangversenyen a szerző is részt vesz.

Ifj. Major István (b), Bobory Zoltán és Cserta Gábor a sajtótájékoztatón
Fotós: Pesti Tamás

Bobory Zoltán hozzátette: meghatott és boldog, hogy a zenekar meghallgatta a kérését, és vállalta ezt a szolgálatot, hiszen nincs még egy ilyen komoly zenemű a második magyar hadsereg tiszteletére. A koncerten egyébként elhangzik a Rekviem a Don hőseiért című irodalmi műsorblokk is, P. Maklári Éva, Cserta Gábor és Bobory Zoltán előadásában. Utóbbi elmondta, hogy négy verset és két megzenésített költeményt tolmácsolnak, annak a több mint egyórás összeállításnak az esszenciájaként, amivel az országban sok helyen és a határon túl is jártak már.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában