Művészet

2017.09.22. 08:30

Többméteres pálmafák és nyitott testszerkezetek a bicskei öntödéből

BICSKE Többméteres csillogó acélszobrok, különleges, szabad térbe állított, mai művészeti alkotások kerülnek ki a bicskei öntödéből.

Zsohár Melinda

Győri Imre és fia most új és különleges teljesítménnyel rukkolt elő

A precíziós öntvények előállításáról ugyan sokan ismerik a bicskei Magyarmet öntödét, ám Győri Imre és fia most új és különleges teljesítménnyel rukkolt elő. Fémszobrokat öntenek azok a szakemberek, akik a repülőgépekhez, a szivattyúkhoz állítanak elő precíziós öntvényeket.

A Németországban élő brit szobrász, Tony Cragg több szobrát öntötték ki Bicskén. Egyedi formákat, bonyolult geometriájú alakzatokat terveznek meg, a hegeszthetőséget figyelembe véve gyakorlatilag elemekre „darabolják” az alkotást rajzon, majd „háromdében” kinyomtatják polisztirolból. Ezután a hagyományos precíziós öntési technológia lépései alapján készítik el az elemeket, végül összehegesztik azokat.

A modern képzőművészeti alkotások így ötvözik az egyedi fantáziát az ipari kivitelezés technikájával.


Győri Imre és fia most új és különleges teljesítménnyel rukkolt elő

Tony Cragg művei láttán és beszámolói hatására más művészek is a Magyarmethez fordultak műveik kivitelezéséhez. Az Elmgreen & Dragset dán-norvég alkotópáros tükörpolírozott emberalakjai, a Berlinben élő perui származású David Zink-Yi többméteres pálmafái, Bernd Heinrich lengyel-német szobrász Kölnben kiállított bronzangyalai bizonyítják a magyar szakemberek tudását. A magyar Mata Attila nyitott testszerkezeteket ábrázoló szobrai a honi művészi kísérletezés reprezentánsai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában