Frissen Fejérből

2024.05.29. 15:49

Mire használhatjuk a mesterséges intelligenciát?

Hol van a Mezőföld Határa? címmel tartottak konferenciát szerdán a Kodolányi János Egyetemen az E-Tér Digitális Világ Alapítvány közreműködésével.

Gombor Lili

Kulcsár László

Fotó:  Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A mesterséges intelligencia térhódítása megkérdőjelezhetetlen, lassan mindennapi életünk szerves részét fogja képezni. Az azonban, hogy pontosan mire és hogyan használható, valamint, hogy milyen veszélyeket rejt magában nagyon szerteágazó kérdés. Az E-Tér Digitális Világ Alapítvány a Mezőföld Kutató és Fejlesztő Intézet közreműködésével, illetve a Mesterséges Intelligencia Kutató és Fejlesztő Intézet részvételével boncolgatta a témát a Hol van a mezőföld Határa? Az "assemblage" elmélet és a mesterséges intelligencia lehetséges alkalmazása című konferencia keretében.

Megnyitó beszédében Varga Kornél Csaba, a Mezőföld Kutató és Fejlesztő Intézet vezetője arról beszélt, hogy a mesterséges intelligenciát a Mezőföld esetében aszerint érdemes vizsgálni, hogy milyen új dimenziók mentén képes kijelölni annak határait. – Maga a mesterséges intelligencia alkalmazása nem innovatív jellegű, különlegessé az teszi, hogy olyan területen alkalmazzuk, amelyen eddig még nem. Fontos arról is beszélni, hogy miként tudjuk alkalmazni a mesterséges intelligenciát a fejlesztéspolitikában, reményeim szerint erre kapunk majd válaszokat a mai műhelymunka során – fogalmazott az intézetvezető. Varga Gábor országgyűlési képviselő pedig azt hangsúlyozta, hogy a jövő kiemelt kérdése, hogy miként fogjuk hazai, európai és világszinten szabályozni a mesterséges intelligencia alkalmazását, a cél pedig egy olyan közösség létrehozása, amely képes jól használni a mesterséges intelligenciát.

Fotó: Nagy Norbert / FMH

A köszöntő beszédek után Kulcsár László, a Kodolányi János Egyetem Kutatásszervezési és Innovációs Igazgatóságának igazgatója, valamint Pitlik László, a Kodolányi János Egyetem Informatika Tanszékének vezetője tartott előadást Mezőföld mint organikus térség lehatárolása címmel. A tanácskozást egyórás műhelymunka zárta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában