Kiállítás

2024.04.06. 11:30

Második világháborús hadi eszközöket mutat be a Szent István Király Múzeum újabb kiállítása

Második világháborús harckocsikat, hadi eszközöket mutattak be a Szent István Király Múzeum Rendházában április 5-én, pénteken.

Déri Brenda

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A kiállításmegnyitón a jelenlévők olyan harckocsikat, haditechnikai eszközöket tekinthettek meg, amelyek Székesfehérvár és környékéhez köthetők. Szám szerint 5 német, magyar és szovjet haditechnikai eszközt. A tárlatban helyet kapott a SZIKM és a Hadtörténeti Intézet közös terepi kutatásai során 2023-ban Baracska külterületén talált 1945 januárjában megsemmisült német harckocsi roncsdarabjai is. 

A megnyitón Vargha Tamás, országgyűlési képviselő köszöntőbeszédében elmondta: 

– Székesfehérvár katonaváros és őszintén hiszem, hogy ez nem csak egy üres kifejezés, hanem egy olyan városunkra illő fogalom, amelynek mélysége és tartalma van. Ezt az összetartozást erősíti az az együttműködés, ami tavaly augusztusban kezdődött a Hadi múltunk kincsestára című kiállítás megnyitásával és minden bizonnyal idén májusban folytatódik, amikor a honvédelem napja és a magyar hősök emléknapja közötti péntek délután megnyitjuk a következő nagyszabású kiállítást. De, hogy addig se maradjon üresen a múzeum a mostani, Székesfehérvár a frontvonalban 1944-1945 című kiállítással bemutatjuk azokat a harci járműveket, hadi technikai eszközöket, amelyek ebben az időszakban voltak használatban a megyeszékhely és környékén –.

Fotó: Fehér Gábor  / Fejér Megyei Hírlap

A megnyitón szintén köszöntőbeszédet mondott Maruzs Roland alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokhelyettese. A kiállítás ugyanis e két intézmény együttműködése keretében jött létre. Mint mondta a Szent István Király Múzeum és a Hadtörténeti Intézet közös munkája jelentős múltra tekint vissza, de nemcsak múltjuk van, hanem jövőjük. A soron következő közös projekt pedig a májusi kiállítás lesz, mely során több mint 1000 műtárgyat tekinthetnek meg a látogatók. 

Végül Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgatója köszöntötte a megnyitó résztvevőit és háláját fejezte ki mindazoknak, akik közreműködtek annak létrejöttében. 

A köszöntőket követően Polgár Balázs és Bakondi József kurátorok tartottak tárlatvezetést a látogatóknak. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában