Feltehetően több mint egy tucat család érintett

2024.04.05. 11:30

Hol jár a Metulli Vagyonkezelő Zrt. felszámolási ügye?

Legutóbb ott tartottunk, hogy a Metulli Vagyonkezelő Zrt. felszámolása február 27-én megkezdődött.

Déri Brenda

Fotó: FMH-Archív / NN

Hetek óta nyomon követjük, hogy hol tart az el nem készült házak ügye, amiben feltehetően több mint egy tucat család érintett. Erről először még februárban írtunk, majd később megkérdeztünk egy ügyvédet is, hogy mire számíthatnak a károsultak, illetve február végén maga a cég ügyvezetője is eljuttatta nyilatkozatát a részünkre. Majd jött a hír: kezdetét vette a cég felszámolása, ami annyit tesz, hogy az egész cég átkerült egy felszámolóhoz, akinek az a feladata, hogy felmérje a cég helyzetét, rendezze a cég által felhalmozott adósságokat, elmaradásokat, behajtsa és értékesítse a cég kintlévőségeit. 

De mint korábban is írtuk ez a károsultaknak nem feltétlenül jó, mert vannak olyan tartozások, amely megelőzik a követeléseiket. Ilyen például, ha a Metulli tartozik az államnak vagy a banknak. Ez pedig nem csak abból a szempontból aggályos, hogy a károsultak később kapják vissza a pénzüket vagy annak egy részét, hanem azért, hogy egyáltalán visszakapják-e. Ez ugyanis nem biztos. 

Úgy tudjuk a családoknak április 7-ig kell benyújtani a hitelezői igényüket a felszámolnak, azaz le kell írniuk követeléseiket. Igen ám, de ahhoz, hogy ezt benyújtsák még fizetniük kell – annak ellenére, hogy összességében már több 100 millió forintot kifizettek – nagyjából 240 ezer forintot családonként. Miután tehát beérkeznek a követelések a felszámoló eldönti azok jogszerűségét. Ha megállapítja, hogy jogosak a követelések akkor fizet – már, ha tud miből – a károsultaknak. 

A kérdés tehát az, hogy számíthatnak-e egyáltalán bármekkora összeg visszafizetésére a károsultak és, ha igen mikor?


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában