Betörések

2024.04.08. 20:00

A rendőrség azt írta, a besurranókat leggyakrabban a lakók engedik be Fehérváron

Ahogy azt vasárnap megírtuk: napvilágot látott egy bejegyzés a közösségi oldalon, miszerint valaki aprócska mágnest tett egy társasház bilétával nyíló ajtajához, így az nem záródott rendesen. A figyelemfelhívó poszt írója szerint, mindenki legyen résen, mert vélhetően nem jó szándékkal került oda a "blokkoló".

Horváth-Buthy Lilla

Fotó: Fehér Gábor

Celluxszal, mágnessel trükköznek a besurranók a fehérvári lakótelepeken - írta meg a feol.hu Nemes Renáta Szeretem Székesfehérvárt! csoportban közzétett bejegyzése nyomán, a poszt írójának engedélyével. A fent vázolt trükk helyszíne egy Horvát István lakótelepi társasház volt, de a bejegyzés szerzője és a kommentelők szerint a város több pontján, több trükkel is próbálkoztak már a besurranók a nem kulccsal nyíló bejárati ajtóknál. Írásunkban ezekre is részletesebben kitértünk, mit az alábbi cikkre kattintva olvashatnak el.

Azt ígértük, a vármegyei rendőrség válaszának birtokában új cikkel jelentkezünk. Tőlük - emlékeztetőül -  az alábbiakat kérdeztük: mi a tapasztalat, mennyire szokták "besurranók" "kijátszani" a bejárati ajtókat, volt-e példa erre a közelmúltban, hogy így jutottak be lakásokba? Történt-e feljelentés mágneses zár-rongálás miatt, tehát amikor erővel próbáltak bejutni tolvajok? Milyen trükkökre figyeljenek a lakók?

A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata portálunknak küldött reagálásából az derül ki, ilyen jellegű jelzések, figyelmeztetések, akár feljelentések, nem érkeztek be a városi kapitányságra, végül pedig egy érdekes tényt is megosztottak velünk. A feol.hu-t az alábbiakról tájékoztatták:

 "az idei évben az Ön által említett módszerrel történő besurranásról, vagy lakásbetörésről nem érkezett bejelentés a Székesfehérvári Rendőrkapitányságra. Az idei évben székesfehérvári lakásbetörés kapcsán nem indult büntetőeljárás a rendőrségen. Rögzíthető továbbá, hogy a lépcsőházakból történő lopások – jellemzően kerékpárlopások – esetében a szemlék és az adatgyűjtések során sem merültek fel az Ön által jelzett elkövetési módszerek.

Az áldozattá válás elkerülése érdekében továbbá azt javasolják, hogy amennyiben vagyontárgyaikat, kerékpárokat a társasházak folyosóján tárolják, győződjenek meg arról, hogy a bejárati ajtó jól záródik-e, és használjanak jó minőségű, erős zárat a jármű biztosításához. "Kiemelendő a BikeSafe program, ahol országos adatbázisban rögzítik a kétkerekű adatait, ami lopás esetén megkönnyíti a felderítést." - írták.

A zsaruk szerint, s ezzel zárták válaszukat, a besurranó tolvajok "lépcsőházakba történő bejutásának leggyakoribb módja, hogy a lakóktól kaputelefonon keresztül kérnek és kapnak bebocsátást, majd a könnyen megszerezhető dolgokat emelik el."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában