Kidobta és megúszta

2024.04.08. 19:00

A kamerák sem segíthettek a kidobott kutyán Söréden

Hiába történt kamerák kereszttüzében, nem lehet megkeresni azt az elkövetőt, aki kidobott egy vizslát a 81-esen, a VÉDA alatt. Az esetről kikértük a rendőrség véleményét, akiktől megtudtuk, hogy a kamerarendszernek nincs ilyen funkciója, de az is kiderült, hogy amíg nincs feljelentés, addig nincs ügy.

Palocsai Jenő

A VÉDA kamerái csak meghatározott szabálysértéseket rögzítenek, nem térfigyelők

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Nemrégiben, egy közösségi megosztás szerint kidobtak egy kutyát egy fekete autóból a sörédi buszmegállóban, a 81-es főúton. A vizsla futott a kocsi után, amíg tudott, de aztán nem lehet többet tudni róla, ugyanis a szemtanú közben felszállt a buszra, és csak a közösségi oldalra tudott írni, hogy mindenki vezessen arra felé figyelmesen, hátha valaki be tudja fogni a kidobott állatot.

A szóban forgó buszmegálló a közlekedési kamerarendszer előtt van éppen, így egészen biztosan látta a kamera, feltéve, ha be volt kapcsolva. Abban bízva, hátha kiderül az elkövető rendszáma, kiléte, feltettünk pár kérdést a rendőrségnek. A bűnüldöző szerv már a válaszok megadása előtt felhívta a figyelmünket egy fontos dologra a vizsla-ügy kapcsán:

Elektronikus úton a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság részére megküldött megkeresésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy válaszadásunkig az eset kapcsán hatóságunkhoz bejelentés, feljelentés nem érkezett.

Szóval nem tett senki sem feljelentést az ügyben, de azért kíváncsiak voltunk arra, hogy ha egy ilyen dolog a VÉDA alatt történik, akkor ebben az esetben készül-e felvétel, és ha igen, akkor azt meddig tárolják, illetve, hogy az ott elkészített és eltárolt felvételt mire lehet felhasználni?

– A VÉDA rendszer nem térfigyelő kamerarendszer. A rendszer kilenc közúti szabályszegést képes dokumentálni, amelyek közül hat az objektív felelősség hatálya alá tartozik. Ezek a megengedett legnagyobb sebességre, a vasúti átjárón való áthaladásra, a járműforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülék jelzéseire, a leállósáv igénybevételére, a behajtási tilalomra és a kötelező haladási irányra vonatkozó előírások megszegése–fogalmazott a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata.

Persze leginkább arra voltunk kíváncsiak, hogy el lehet-e egy ilyen kamerafeltétellel fogni és ítélni azt, aki kidobja a kutyát?

–A VÉDA rendszerhez tartozó kamerák a fenti közlekedési szabályszegéseket dokumentálják, az adatokat automatizált rendszer tárolja. A portálok alatt elhaladó járműveket – közlekedési jogsértés megvalósulásától függetlenül – rögzíti a rendszer, körözési nyilvántartásokban ellenőrzi, de nem ismer fel például olyan gyanús eseményeket, melyről a bejelentő beszámol, mivel a funkcionalitásnak az nem része, vagyis folyamatos videórögzítés nem történik. A keletkezett adatok egyéb, nem közlekedési jogsértések bizonyítására történő felhasználásának alapvetően nincs akadálya, feljelentés megtételét követően az eljáró hatóság részére bizonyító erővel bírhatnak–tudtuk meg a rendőrségtől.

A hatóság ugyanakkor felhívja mindenki figyelmét arra, hogy bűncselekmény gyanúja esetén bárki bejelentést tehet a rendőrségen. Ilyenkor minden részlet fontos, amely segítheti a meginduló nyomozást. Bejelentést, feljelentést tehet bárki személyesen, vagy a rendőrség oldalán a https://www.police.hu/hu/ugyintezes/beadvanytetel linken keresztül, vagy a 06-80-555-111-es ingyenes zöldszámon, ami a nap 24 órájában rendelkezésre áll. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában