Helyi érték

2024.04.05. 18:45

A harmadik fa öltött horgolt ruhát Gyúrón (videó, galéria)

Ha lenne gyúrói értéktár, a nyugdíjasok által körbehorgolt fák nem maradhatnának ki belőle! Az „őrület” nagyjából öt éve indult és mára egészen biztosan Gyúró egyik védjegyévé váltak a színes fonalakból készült, horgolt takarókkal borított fatörzsek, melyek száma pénteken ismét nőtt.

Borsányi Bea

A horgolóasszonyok az elkészült fa előtt

Fotó: Hársfalvi Mária

A faluban a harmadik fa öltött horgolt ruhát pénteken, amely felkérésre készült: a Csaszi Csemegében döntöttek úgy, szeretnék, ha az épület mellett álló fa is „megvidámodna”. Az első horgolással borított fa nagyjából öt évvel ezelőtt készült el a gyúrói kerékpárút mentén, aztán az iskola előtti öreg óriás következett. Azóta már fel is kellett újítani őket, hiszen a nap, a szél és az eső erősen igénybe vette a Gyúrói Alkotó Kör nyugdíjasainak munkáját. A horgoló asszonyok alkotásainak híre a falu határain túl is elterjedt, tavaly decemberben egy tordasi fa borult színesbe, idén februárban pedig a seregélyes-szőlőhegyi idősek és pszichiátriai betegek otthonában nyíltak ki a horgolt virágok a tavasz közeledtét hirdetve. Annyit dolgoztak az utóbbi időben – mondták -, hogy megfogyatkozott a fonalkészletük is, ezért szeretettel várnak bármilyen maradék fonalat, lebontható pulóvert, amiből újabb gyönyörűségeket készíthetnek. Az adományokat a gyúrói polgármesteri hivatalban lehet leadni, vagy oda eljuttatni.

A borítás minden esetben nagyobb tenyérnyi méretű darabokból áll, amiket kisebb egységekké, amolyan blokkokká varrnak össze, majd fűkasza damilra fűzve kötik fel őket a fára és újabb öltésekkel, illetve tűzőgéppel rögzítik őket. A pénteki munkában maga a polgármester, Horváth Gyula is részt vett, aki a fán állva segítette a darabok rögzítését. – Nagyon büszke vagyok a nyugdíjasainkra, akik a falu legaktívabb csoportja. Mindenben részt vesznek a községben: ha kell, rendbe teszik a közterületek virágágyásait, süteményt sütnek, termet díszítenek, a templomban énekelnek. Bárcsak a fiataljaink lennének ennyire tevékenyek! – mondta, miközben folyt a munka. 

A legújabb alkotás 
Fotó: Hársfalvi Mária

Hogy összesen hány kis egységet horgoltak meg az asszonyok az újabb fa borításához, azt maguk sem tudják, mert csak 250-ig számolták a darabokat. Gyúró újabb büszkesége mintegy két óra alatt készült el és hogy nem ez volt az utolsó, arról az alkotókör gondoskodik! A polgármester azt is elárulta, készülnek már a Tour de Hongrie mezőnyének fogadására és a községen áthaladó útvonal két szakaszán nem csak kerékpáros sorfalat állnak majd, de két teljesen körbehorgolt bicikli is helyet kap a dekorációban. Izgalmasan hangzik, nemde? 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában