Nyolcvan éve történt a tragédia

2024.04.12. 07:00

A háborúban elhunyt rádióslövészre emlékeznek Ercsiben

A II. világháború kataklizmája Magyarországot, így Ercsit is elérte 1944-ben. Ennek az időszaknak egy 23 éves, katonai szolgálatot teljesítő ercsi fiatalember is áldozatául esett. Halálának évfordulóján Baricza Lajosra emlékezik a város.

Héjj Vivien

A haza védelmében hunyt el Baricza Lajos 1944-ben

Forrás: Ercsi Önkormányzata

– Az emlékezés az emberek, a családok és a nagyobb közösségek számára igen fontos momentum, és elhagyhatatlan része az emberi életnek. Jóleső érzés az ember számára egy régi, szép emlék felidézése, újra átélése. Életünknek azonban nemcsak kellemes élményei, hanem sokszor fájdalmas, emberi érzéseinket, kötődéseinket megtépázó, kegyetlen emlékei, sorsunkat befolyásoló, nehéz pillanatai vannak – szólt az ercsi közösséghez Szabó Tamás polgármester azon tragikus évforduló kapcsán, amely egy ercsi fiatal halálához kötődik.

A II. világháború kataklizmája Ercsit is elérte 1944-ben. Ennek az időszaknak egy 23 éves ercsi fiatalember, Baricza Lajos őrvezető, rádióslövész is áldozatául esett. Baricza katonai szolgálatot teljesített, s a haza védelmében egy repülőgépes támadás áldozata lett a Duna felet, Lórévnél, 1944. április 13-án.

Az akkori eseményekről így szólt a haditudósítás: „Az 5/1. éjszakai vadászrepülő-század két repülőgép-vezetőt és egy rádióslövészt vesztett. Bodó Miklós főhadnagy és rádióslövésze, Baricza Lajos őrvezető a P-38-asok támadásának áldozatai lettek. Égő Me-210-es gépükkel Lórév közelében kényszerleszálláshoz készültek, amikor Bodó főhadnagy súlyos sebesülése, vagy a sérült romboló műszaki állapota miatt földközelből lezuhantak...”

A tragédia 80. évfordulóján Baricza Lajosra emlékezik a közösség az ercsi temető ravatalozója melletti sírhelynél április 13-án, szombaton 8:30 órától. A megemlékezést Ercsi önkormányzata és a Honvéd Nyugállományúak Klubja szervezi, beszédet mond Kálmán László hszj. alezredes, a sírt Szeleczky Csaba plébános áldja meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában