Ma van a gyermekrák elleni küzdelem világnapja

2024.02.15. 15:00

Szeretet a búcsú árnyékában: új gyermekhospice ház épül

A mai napot, február 15-ét a gyermekrák elleni küzdelem világnapjaként tartják számon, a cél az, hogy ráirányítsák a figyelmet a daganatos betegségben szenvedő kicsikre. Kevesen tudják, hogy bár nem a vármegyében, de viszonylagos közelségünkben működik az ország legnagyobb gyermekhospice háza, amelynek új, a jelenleginél több mint kétszer nagyobb épületén már dolgoznak a munkások.

Tihanyi Tamás

A kis kövek olyan gyerekekre emlékeztetnek, akik alulmaradtak a betegséggel vívott küzdelemben

Fotó: Tihanyi Tamás

A mi kultúránkban nehezen elfogadott, feldolgozható a halál ténye, a legtöbben nem tudnak mit kezdeni a gondolatával. A legszörnyűbb, ha gyermeknek kell távoznia a földi világból. Évente Magyarországon több száz családban történik meg az, amitől minden szülő a legjobban fél: kiderül, hogy a gyermek betegsége nem gyógyítható, s a további kezelések csak rontanák az állapotát. Ilyenkor azzal kell szembenézni, hogy a földi élet belátható időn belül véget ér. Nehéz ezt kimondani, felfogni még nehezebb. A szülők általában gyötrelmes lelki úton jutnak el addig, hogy ne a lehetetlent próbálják megváltoztatni, hanem a kialakult helyzettel nézzenek szembe.

Fotó: Tábitha Gyermekhospice Ház

Ilyenkor is van segítség. A 28 éve Fejér vármegyében alapított Baptista Szeretetszolgálat fenntartásában működő Tábitha Gyermekhospice Ház 2011-ben Törökbálinton nyitotta meg kapuit, az intézmény azóta ingyen támogatja a betegeket és családtagjaikat. Az alapítás óta eltelt évek során a házban ápoltak mintegy harmada onkológiai, kétharmada más betegségekben szenvedett. Tapasztalt, felkészült szakmai stáb dolgozik azért, hogy összehangolt csapatmunkával sokrétű ellátást nyújtson az életet veszélyeztető, azt rövidítő betegségekben szenvedő gyermekek részére. Az egész országból fogadják a kicsiket és soha nem utasítanak vissza senkit, aki jogosult a szolgáltatásra. 

A pákozdi Bütykölde kézművesei ismét varrtak takarót a kis betegek részére, amit rövidesen elvisznek nekik
Fotó: Tihanyi  Tamás

Az érkezők között vannak, akik akár teljesen meggyógyulhatnak, de betegségük természete miatt az esélyek között a halál, vagy az életveszélyes helyzet is szerepel. A daganatos gyerekek 80 százaléka meggyógyul, csak ezt a betegség kezdetén nem mindig lehet tudni. A ház célja és küldetése egyedülálló Magyarországon. Azon a területen nyújt segítséget, amelytől a legtöbben távol akarják magukat tartani, sőt még a gondolatát is kerülik: ez pedig minden történés legérthetetlenebbje, egy gyermek szenvedése és korai halála. A küldetés legnehezebb része annak megvalósítása, hogy a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermekek hátralevő, szűkre mért idejének eltöltése méltó és szeretetteljes környezetben történjék meg. A szakszerű orvosi segítség mellett a szülők és a rokonok folyamatosan a beteg mellett lehetnek, támogatva őket a nehéz küzdelemben.

Fotó: Tábitha Gyermekhospice Ház

„Szüntelenül küzdünk és dolgozunk, aggódunk a teljesítendő feladatok és határidők miatt, eközben gyakran szem elől tévesztjük azon értékeket és célokat, amelyek valódi tartalmat adnak egyedi, véges és megismételhetetlen életünknek”, vallja Galambos László, a ház alapítója. „A siker, pénz, csillogás hazug üzenetei elfelejtetik, hogy csak akkor élhetünk tartalmas, értékes életet, ha megtaláljuk annak értelmét és megkeressük a választ a legfontosabb kérdésekre. A halál vesztesége hirtelen átrendezi a célokat, az ember rájön, hogy különbséget kell tennie a hamis és a valódi értékek között. Egy gyermek gyötrő betegsége nyomán rájövünk, milyen érték is az egészség, milyen ajándék egy nyugodtan átaludt éjszaka. A sok történet végén megjelenő halál élesen világítja meg, milyen drágák azok a visszahozhatatlan napok, hetek, hónapok és évek, amelyeket egészségben együtt tölt el egy család, és amelyek nem azért mérettek ki számunkra, hogy azt aggódással és talmi célokért való küzdelemmel töltsük. Minden egyes sors, történet egy-egy felemelt, figyelmeztető mutatóujj: csak olyan értéket adhatunk, ami nekünk is van, és csak addig adhatjuk, amíg lehetőségünk van rá! Döntenünk kell, mit hiszünk, és hogyan éljük az életünket.”

 A régi helyhez képest az új létesítményben kétszer annyi gyermeket fogadhat majd a Tábitha-ház
Fotó: Tihanyi Tamás

Galambos László informatikai vállalkozó a saját házát ajánlotta fel, és saját költségén alakíttatta át azoknak a korszerű követelményeknek megfelelően, amelyek – a munkatársak szaktudásával együtt – lehetővé tették, hogy Magyarország második, s máig a legnagyobb, az orvosi szakma által széleskörűen elismert gyermekhospice működhessen ott. Jelenleg pedig ugyancsak Törökbálinton, de egy másik helyszínen a korábbinál sokkal nagyobb létesítmény épül: az országban először kifejezetten gyermekhospice ellátás részére. Azonban egy segélyszervezet erejét meghaladják a beruházással kapcsolatosan felmerülő költségek, miközben a régi helyen továbbra is biztosítják az ellátást.

Fontos szempont a házban, hogy a szülők minél több értékes időt tölthessenek együtt a beteg gyermekekkel
Fotó: Tihanyi Tamás

Az intézmény működése és fejlődése a támogatóknak köszönhető. A Tábitha-ház azt hirdeti, hogyha valaki részese szeretne lenni küldetésüknek, és hisz abban, hogy egy igazán nemes cél érdekében cselekszik, segítsen! Az adományokat az alábbi bankszámlaszámra várják: 10918001-00000090-59690008. De van más módja is a segítségnek: pár kattintással bárki támogathatja a gyógyíthatatlan beteg gyermekek ellátását: http://tabitha.hu/product/donation/.

Fotó: Tábitha Gyermekhospice Ház

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában