Népszokás

2024.02.15. 07:00

Léket vágtak, mert a víz megtisztít – kezdődhet a vetés is!

Kezdődhet a vetés, ha az időjárás engedi.

Feol.hu

Fotó: © Cseh Gábor

"Úgy tartották, hogy e napon az időjárás ellenkezőjére változhat. Gyümölcsfákat ilyenkor meg szokták rázni (vagy a balta fokával megkopogtatni), hogy sokat teremjenek. „Hogyha szeles Fauszt napja, nyara-ősze esőt hozza. De ha fényes-tiszta napja, ősz termését bőven adja.” Többnyire szerencsés napnak tartották (Fauszt jelentése = szerencsés). Néhol, ezt a napot kissé másként fogadták155. Volt, ahol az év során összegyűjtött a gyertyaés viaszmaradványokból új gyertyákat öntöttek. Volt, ahol a házat új gyertyával „felavatták”, ártó erőktől megtisztították. Volt, ahol léket vágtak, vizet mertek és abban otthon tisztálkodtak (mondván, az megtisztít a betegségtől). Mára e régi népszokások szinte elfelejtődtek" - írja Remete Farkas László magyarságkutató, néprajzgyűjtő, hagyományőrző, író, költő Állandó, mindennapos kalendárium című gyűjteményében. 

Talajművelés ideje: "Ekkortól (ha az időjárás engedi) időszerű a talajforgatás, trágyázás és a vetéshez előkészítés. Szükség esetén víz-elvezetés is indokolt lehet. Ezek a munkálatok - egyes melegebb alföldi vidékeken - gyakran összekapcsolódnak a közeli vetéssel" - olvashatjuk ugyanitt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában