A legjobb száz között

2024.02.09. 13:46

Különleges közösség tagja lett a tavaly fizikai Nobel-díjas Krausz Ferenc

Magyarország számára büszkeség, Fejér megye és a szülőváros számára különleges megtiszteltetés, hogy Krausz Ferenc, Mór szülötte, fizikai Nobel-díjat kapott. A kiváló szakember nemrégiben újabb, különleges elismerést kapott, ami csak 100 élő legkiválóbbnak jár.

Palocsai Jenő

Krausz Ferenc fizikus átveszi a fizikai Nobel-díjat XVI. Károly Gusztáv svéd királytól (j) a 2023-as Nobel-díjak átadási ünnepségén a stockholmi hangversenyteremben december 10-én. A magyar kutató két francia tudóssal, Pierre Agostinivel és Anne L'Huillier-vel megosztva, az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereiért vehette át a díjat

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Krausz Ferenc 2023-ban fizikai Nobel-díjat kapott, ám azóta neki ítélték a Bajor Maximilian Rendet. A Bajor Maximilian Tudományos és Művészeti Rendbe csak a legkiválóbbak kerülhetnek. Magát a rendet még 1853. november 28-án alapította II. Miksa bajor király és bár a történelem viharai miatt volt több olyan időszak, amikor nem vettek fel új tagot, így 1932 és 1979 között nem éltek ezzel a különleges kitüntetéssel, ám 1980-ban megkapta a magas kitüntetést az akkori bajor miniszterelnök, Franz Josef Strauss, és onnantól kezdve újra bevezették a díjazást.

Nemcsak egy egyéni díj

Mint megtudtuk, a Bajor Maximilian Rend nemcsak egy egyéni díj, megalapítása óta, hanem egyben egy rendbirtokosi közösség is, melynek tagjai minden évben találkoznak, hogy tudományos, illetve művészeti előadásokat tartsanak. A München melletti Garching városában működő Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatójának, Krausz Ferencnek maga a bajor miniszterelnök, Markus Söder adta át az ország legmagasabb rangú kitüntetését. A bajor híradások szerint a politikus azt mondta: – A Maximilian Rend Bajorország legmagasabb rangú kitüntetése, amelyet kiemelkedő tudományos és művészeti teljesítményért adományoznak, lényegében a mi Nobel-díjunk. – A két díjat is elnyerő Krausz Ferenc nemcsak a díjat köszönte meg az elismerés átvételekor, hanem azokat a kitűnő feltételeket is, amelyeket Bajorország a vezető tudományos kutatások számára biztosít.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában