Madárles számokban és tapasztalatokban

2024.01.24. 14:00

Megnövekedett a ragadozók száma Fejér vármegyében

A 2024-es Fejér vármegyei sasszinkron lenyűgöző eredményeket produkált, ahol a résztvevők rekordszámú ragadozó madarat figyeltek meg, megdöntve az előző évek adatait.

Hajdú Marianna

Illusztráció!

Forrás: pexels.com

A Sasszinkron 2024 kiemelkedő év volt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület számára, ami Fejér vármegyét illeti. Ez az esemény, melyet a Duna-Ipoly Nemzeti Park és több civil szervezet is támogatott, már huszonegyedik alkalommal megrendezték meg. Staudinger István, a Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINPI) munkatársa, büszkén osztotta meg az idei számlálás eredményeit.

Ebben az évben a szinkron során a résztvevők száma jelentősen megnövekedett, összesen 33 fő vett részt a felmérésben. Négy nap alatt 86 UTM négyzetet vizsgáltak meg, és az összes megfigyelt ragadozó madár száma 753 példányra rúgott. Ez az eredmény nemcsak a résztvevők számának, hanem a felmért területek bővülésének is köszönhető.

Sasok szempontjából is több lett a megfigyelés, ami a résztvevők száma és a felmért területek jelentős emelkedése miatt történt. Nem csak a jellegzetes sas telelő helyek lettek felmérve, hanem sok helyen a mezőgazdasági területek is. Így derült ki, hogy szántóföldi környezetben is jelentős számú ragadozó madár telel a vármegyében

 – tudtuk meg a DINPI munkatársától.

A leggyakrabban a rétisas volt látható, összesen 33 példányban, de a parlagi sasból is 8 példányt számoltak a napok során, ami a megyei állomány növekedésére utal. Emellett több más ragadozó madárfajt is sikerült számlálni, mint például a kerecsensólymot és a vörös vércsét. 

“Azonban a télen hazánkban előforduló fajok közül csak a szirti sas, a fekete sas, a kányák, a kis sólyom és a pusztai ölyv nem került megfigyelésre” 

– összegezte Staudinger István.

A Fejér vármegyei Sasszinkron 2024 eredményei nem csak a madártan szerelmeseinek jelentenek örömteli hírt, hanem mindenki számára, aki törődik környezetünk és természetünk védelmével. Ez az esemény egyértelmű jele annak, hogy közös erőfeszítésekkel képesek vagyunk pozitív változásokat elérni természetes környezetünkben. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában