Amikor az idő lelassul…

2023.12.24. 11:30

A kicsi falu nagy szívével ünnepli a karácsonyt

Amint belépünk Jenőbe, azonnal egy másik világba csöppenünk, ahol a karácsony nem csupán egy ünnep, hanem egy varázslatos időszak, tele meghittséggel és szeretettel. Itt a karácsonyi készülődés nem csak a díszek felrakását jelenti, hanem az egymásra figyelés, a közösségi összefogás és a szeretet ünneplését is.

Hajdú Marianna

Kerekes Ildikó szerint az igazi ajándék karácsonykor, a lassuló idő

Forrás: Kerekes Ildikó

Jenőbe érkezve azonnal érezzük a  karácsony varázsát, amit Kerekes Ildikó, a falu polgármestere is megfogalmaz: 

Az igazi ajándék karácsonykor a lassuló idő.

Ez a mondat tökéletesen összefoglalja Jenő karácsonyának lényegét. 
A falukarácsony egy olyan esemény, ahol mindenki megérezheti azt az ajándékot, ami nem vásárolható meg. Az itt élő emberek szívessége és egymás iránti törődése mindennapos: a boltban integető emberek, az utcán mosolyogva köszönő járókelők, vagy a Marika néninek vitt zsemle, mind-mind a helyi közösség emberségét tükrözik. Itt nem a szabályok vagy a kényszerűség motiválja az embereket, hanem az egymás iránti szeretet és tisztelet.

A falu közösségi karácsonyfája apró szimbóluma a falu összetartásának és fejlődésének
Forrás: Kerekes Ildikó

A falu közösségi karácsonyfája, amelyet önkéntesek ültettek a buszmegálló mögötti telekre, apró szimbóluma a falu összetartásának és fejlődésének. Bár a fa még kicsi, de ahogyan a közösség tartja: "a nagy dolgok is egykor picivel kezdődtek." Minden évben, amikor a falu lakói feldíszítik, mindig egy-két dísszel több kell rá. A kis fa együtt gyarapszik a faluval.

A helyi buszmegállót is egy nappalivá alakították adventi időszakban, ezzel még inkább fokozva a meghittséget és a családias összefonódást. Ez a kis ötlet tökéletesen tükrözi Jenő falu lényegét: Jenőben a karácsony nem csupán egy ünnep. Ez egy életérzés, egy közösségi élmény, ahol az idő lelassul, és az emberek közelebb kerülnek egymáshoz. Ahol a legegyszerűbb gesztusokban és a közösen megélt pillanatokban rejlik az igazi ajándék. 

A faluban az adventi ablakokon látszik, az emberek várják a karácsonyt, sok helyen sülnek a mézeskalácsok, igazi kis mesefalu lettünk, mesébe illő ahogyan egy közösségként készülünk a karácsonyra. Éjféli mise szenteste 20 órakor kezdődik, így elmondható, hogy a falu szenteste is együtt van. 

- teszi hozzá a település vezetője. 
Jenőben a karácsony az egymásra figyelés és a szeretet ünnepe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában