Évzáró találkozót tartott az Aranycsapat Alapítvány

2023.12.08. 10:44

A futball hőseire emlékezve szólt az ima a bazilikában (képgaléria)

Két felejthetetlen futballmérkőzésre és a magyar labdarúgás hőseire emlékezve hívta barátait és támogatóit csütörtökön délután a fővárosi Szent István Bazilikába a székesfehérvári Aranycsapat Alapítvány. Az esemény a tiszteletadás mellett a szervezet évzárója is volt.

Tihanyi Tamás

A székesfehérvári Aranycsapat Alapítvány barátait és támogatóit hívta évzáró megemlékezésre a fővárosi Szent István Bazilikába

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány elnöke felidézte: a közelmúltban Rómában és Londonban is jártak, a két nagyszerű stadionban rendeztek tisztelgő megemlékezést  – de elfoglaltsága miatt természetesen nem mindenki lehetett ott, vehetett részt ezeken az utazásokon. Ezért gondolt arra, hogy időben a karácsonyi ünnephez közeledve egyfajta évzárót tart a szervezet a budapesti Szent István Bazilikában, ahol a két talán legnagyobb magyar eredmény születésének pillanatait idézték fel Puskás Ferenc és a labdarúgás többi nagy tanítómesterének – Kocsis Sándornak, Grosics Gyulának és Buzánszky Jenőnek – a síremlékénél.  

– A székesfehérvári Aranycsapat Alapítvány vezetésével küldöttségünk járt Londonban, a Wembley stadionban, a 6-3-as magyar győzelemmel végződött Anglia-Magyarország labdarúgó mérkőzés 70. évfordulója alkalmából – mondta Kű Lajos. – Az Aranycsapat 1953. november 25-én az évszázad találkozóján, százezer néző előtt győzte le az angol nemzeti tizenegyet. De mi ott voltunk Rómában is, hiszen ugyancsak 70 évvel ezelőtt, 1953. május 17-én játszották le az Európa Kupa döntőjét az olasz fővárosban, ahol 3-0-ra legyőztük az olaszokat. Ráadásul az a mérkőzés, amelyre sokan már nem emlékeznek, az olimpiai stadion avatója is volt, ahol Puskás egyik legjobb játékát nyújtotta. Londonban Kumin Ferenc, Magyarország londoni nagykövete, Rómában pedig hazánk római nagykövete, Kudar Gábor is velünk együtt koszorúzott. A csütörtöki találkozón beszámoltam támogatóinknak arról is, hogy milyen barátsággal és szimpátiával fogadtak bennünket a helyszíneken, hiszen az a fél év örökre megtanította a világot arra, hogy a magyar volt a legjobb csapat, amelyik abban az időszakban verhetetlennek bizonyult.

A Himnusz és a Szózat fogta keretbe a történteket. Elhangzott Bobory Zoltán nagyszerű verse, amit a székesfehérvári költő Kű Lajos felkérésére az évszázad mérkőzéséről az idei évforduló alkalmára írt – a FEOL-ban volt olvasható először. Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója együtt imádkozott a résztvevőkkel, beszédében a karácsonyi ünnephez közeledve egyebek mellett a szeretet megélésének fontosságáról és jelentőségéről beszélt. Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke a világban élő magyarság hányattatásairól szólt, Bogyay Elemér pedig az egykori ötvenhatosok, a kanadai magyar emigráció nevében kért szót. Verset mondott Németh Nyiba Sándor birkózó olimpikon, költő, majd az évzáró baráti találkozó résztvevői koszorút helyeztek el Puskás Ferenc síremlékénél.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában