Megemlékezés

2023.09.04. 18:15

Varkocs Györgyre emlékeztek Székesfehérváron, aki 480 éve hősi halált

Varkocs György, Székesfehérvár parancsnoka, várkapitánya volt és török elleni harcban, 1543. szeptember 3-án hősi halált halt – írja az ÖKK.

Déri Brenda

Fotó: Simon Erika / ÖKK

– A török sereg 1543. augusztus 23-án érkezett Székesfehérvárhoz, elsőként a Sziget és Ingovány külvárosok estek el. Majd szeptember 2-án a harcosok a várat is ostrom alá vették, ekkor vesztette életét a Budai kapunál vívott csatában a külvárosban rekedt várkapitány. Tiszteletére szobrot emeltek, melyet a város török alóli felszabadulásának 250. évfordulóján, 1938. május 19-én avattak fel – olvasható az önkormányzati hírportálon.

Áldozatára, hősiességére minden évben emlékeznek a történelmi Belvárosban álló szobránál. A csendes megemlékezésen koszorúkat helyezett el Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke, Lehrner Zsolt, Székesfehérvár alpolgármestere, Szabó Bakos Györgyné, a Belváros önkormányzati képviselője és Juhász László önkormányzati képviselő, a VÁLASZ Egyesület elnöke. 
A fent említetteken túl szintén virágokat helyezett még el Márton Roland és Pintérné Varga Anna Mária önkormányzati képviselők, továbbá a Székesfehérvári Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat tagjai Andrzej Straszewski, a Klub Polonia elnöke vezetésével.

Fotó: Simon Erika / ÖKK

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában