Rekordév

2023.09.19. 18:30

Nem kímélte Fehérvárt a beázás, a jégverés és a szélvihar

Rekordösszegű károkat okoztak idén nyáron az időjárási anomáliák: a június 23-i, illetve az augusztus 4-5-i vihart követően érkezett a legtöbb kárbejelentés a biztosítóhoz. Leginkább a megyeszékhelyünkről, Budapestről és Tatabányáról - írja az Allianz közleményében.

Horváth-Buthy Lilla

A vihar érkezése

Fotó: Durmics Balázs

Mint közleményükben kifejtik: a nyári viharszezon az elmúlt 5 évet nézve idén volt a legerősebb, sőt, ha csupán az elmúlt 8 hónapot vesszük górcső alá, akkor is rekordok dőltek meg. 

Az utóbb említett időintervallumban "35 ezer lakóingatlannal kapcsolatos kárbejelentés érkezett viharos időjárással összefüggésben a biztosítóhoz, ami az elmúlt 5 év rekordjának számít, az ötéves átlagnál pedig 30 százalékkal magasabb. A társaság idén augusztusig bezárólag 3,5 milliárd forintot meghaladó kártérítési összeget fizetett már ki ezekre a károkra, ami több mint másfélszerese az előző 4 év teljes évi átlagának. A viharkárok átlagos kártérítési összege 100 ezer forint körül alakult a lakásbiztosításoknál" - írták.

Ennek oka, hogy egyre hosszabb és pusztítóbb a viharszezon: januártól áprilisig tartó időszakban is megduplázódott a regisztrált kárbejelentések száma, de a februári vihar is óriási károkat hagyott maga mögött. Azonban, mint kiemelik, még mindig a nyári hónapokban történik a teljes évi, viharok által okozott károk mintegy fele.

 "Míg az elmúlt években (2019-2022), egy-egy nyári hónapban átlagosan csaknem 500 millió forintot fizetett ki az Allianz a viharok által okozott károkra, idén közel 800 millió a nyári hónapok kárkifizetési átlaga."

Idén a legtöbb bejelentés a június 23-i, illetve az augusztus 4-5-i viharokat követően érkezett. A vármegyéket tekintve Pest, Fejér, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg voltak a leginkább érintett területek, azon belül is legfőképpen Budapest, Székesfehérvár, Tatabánya, Mátészalka és Nagyecsed.

Ebben az időszakban elsősorban szélvihar által okozott károk, felhőszakadás okozta beázás, jégverés által a redőnyökben, előtetőkben keletkezett károk, valamint villámcsapás indukciós hatása, azaz az elektromos háztartási berendezésekben keletkezett károk miatt érkeztek bejelentések. Mint írták, a jégverések száma ugyan összességében csökkent, de kirívó esetek (teniszlabda nagyságú jég) előfordultak, pusztítást okozva a járművekben, házakban.

Végül a társaság figyelmeztet, ha megtörténik a baj, érdemes online intézni a kárügyeket. S persze nem árt, ha van olyan biztosításunk, ami fedezetet nyújt a fent felsorolt szélsőséges időjárási jelenségek okozta károkra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában