Frissen Fejérből

2023.09.17. 12:00

Felszállt a fekete füst – Múltidéző vasúti utazás Székesfehérváron keresztül (galéria, videó)

Képzeld, ilyet szerelt annak idején a nagypapa! – mondta a száját éppen eltátó, ötéves forma kisfiúnak az édesapja.

Szanyi-Nagy Judit

A Nohab mozdonyok idén 60 évesek

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A helyszín a székesfehérvári vasútállomás, időben szeptember 17-én, alig pár perccel 10 óra előtt járunk. Ekkor gördült be egy úgynevezett vegyes szerelvény, melyet az M61 001-es, frissen felújított Nohab mozdony továbbított. Ez az a bizonyos szerkezet, amivel annak idején a nagypapa foglalkozott. Ma már retrónak számít, s különleges, hogy a mindennapi vonatközlekedésben is láthatjuk. Szeptember 16–17-én azonban Veszprémi retró hétvégét tart a MÁV, amelynek keretében a Budapest–Veszprém–Szombathely és a Székesfehérvár–Komárom (5-ös) vonalon bizonyos időközönként szemet gyönyörködtető szerelvények bukkannak fel.

Ez utóbbi vasútvonalon a hétvége folyamán a személyvonatok mindegyike retró összeállításban közlekedik a vegyes szerelvényen túl. "A szerelvényben megtalálható SR 404-es bisztrókocsiban az Utasellátó látja vendégül utasainkat. A 90-es éveket idéző »telikék szerelvényt« ezúttal hagyományos narancs festésű Szergej továbbítja. Ráadásként az olajzöld ingavonattal is találkozhatnak Utasaink, egy Jendrassik motoros zöld M40-es Púpos társaságában" – tájékoztat honlapján a MÁV.

 

Emellett a közönségkedvenc, a legendás 424-es gőzmozdony is pöfékel: expresszvonatként reggel Budapest-Keletiből Veszprémbe, napközben Veszprém és Székesfehérvár között oda-vissza, este pedig Veszprémből Budapestre közlekedik. 

Azt, hogy melyik vonattal pontosan mikor találkozhatnak, a MÁV honlapján, valamint az esetleges késéseket is jelző felületen, az Elvirán találhatják meg. A retró hétvége vasárnap este, 21.30-kor ér véget, amikor a telikék szerelvény Komáromból Székesfehérvárra befut. 

Különleges szerelvényekkel legközelebb október 28–29-én találkozhatnak a Csörgő 50 esemény keretében (ötvenévesek az M41-es sorozatú „Csörgő” mozdonyok), a Budapest–Esztergom–Komárom vonalon.

Két videós ízelítő a székesfehérvári vasútállomásról:

Szeptember 16-a, szombat este:

Szeptember 17-e, vasárnap délelőtt:

Egy olvasónk a vonatról örökítette meg a Fehérvárra érkezést:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában