Első vezetői tevékenysége a faluhoz kötődik

2023.09.23. 14:00

Demján Sándorra emlékeztek születésének 80. évfordulója alkalmából Sárszentmihályon (galéria)

Demján Sándorra emlékeztek születésének 80. évfordulója alkalmából, és abból az alkalomból, hogy három éve parkot neveztek el róla, és szobrot avattak a település kapujában, a Masterplast székháza előtt.

V. Varga József

Demján Sándor szobránál özvegye, Lídia asszony és Pahola Géza, az emlékbizottság elnöke helyezte el az emlékezés virágait

Fotó: V. Varga József

A Gorsium Emlékbizottság hívó szavára ismét összegyűltek az egykori áfészesek Sárszentmihályon. Az egész alakos szobornál – a kompozíció, Kocsis Balázs szobrászművész alkotása, az első és mind ez idáig az egyetlen köztéri szobor hazánkban a karizmatikus üzletemberről – Demján Sándor özvegye, Lídia asszony és Pahola Géza, az emlékbizottság elnöke helyezte el az emlékezés virágait.

A szoborállítás ötletgazdája, Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnöke vállalati elfoglaltsága miatt már korábban koszorúzott, s a nap folyamán később, a fehérasztal melletti beszélgetéskor csatlakozott a társasághoz.

A kompozíció Kocsis Balázs szobrászművész alkotása, az első és mind ez idáig az egyetlen köztéri szobor hazánkban a karizmatikus üzletemberről
Fotó: V. Varga József

Sárszentmihályon 2020. október közepén neveztek el parkot és avattak szobrot a 2018-ban elhunyt nagyvállalkozó, Demján Sándor emlékére. Ugyanis ehhez a településhez kötődik első vezetői tevékenysége, a Gorsium ÁFÉSZ elnökeként. A helység ismert vállalkozása, a Masterplast csapata így tisztelgett az egykori „Főnök” (munkatársai nevezték így) életműve előtt.

– Életútja méltó Széchenyi István, személyes példaképe örökségéhez. Nekem ő testesíti meg az igazi vállalkozót, aki bármilyen körülmények között és bármely korban virágzást képes elindítani mindazon területen, ahol felfokozott, magas szintű cselekvőképességgel alkot – erősítette meg most is Tibor Dávid.

Demján Sándor pályatársa, Brückner István így fogalmazott: – Már itt, a faluban és térségében is megmutatkozott az a teremtési vágy és képesség, az a gyakorlatias megvalósításra való törekvés, amely egész munkásságát jellemezte.

A szobor előtt az egykori pályatárs, Brückner István (b), Demján Lídia és Pahola Géza
Fotó: V. Varga József

Demján Lídiától megtudtuk: dokumentumfilm készül férjéről, a legendás üzletember életéről, munkásságáról. A film kapcsán egyebet most nem állt módjában elárulni.

Pahola Géza pedig az összetartó „csapatot” említette. Az egykori áfészes munkatársakat, akik fogyatkozva bár, de töretlenül ápolják a régi munkakapcsolatokat, a régi barátságokat, és legfőképpen első főnökük emlékét.

 

Demján Sándor (1943–2018)

Az ismert üzletember és vállalkozó 1973-ban indította el a Skála áruházláncot, alkotói tevékenységéhez fűződik a Pólus Center, a Westend City Center, a Művészetek Palotája, a Nemzeti Színház felépítése, a Prima Primissima-díj elindítása. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége ügyvezető elnöke, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke volt. A budapesti városfejlesztésében betöltött munkásságáért 2003-ban díszpolgári címet kapott, a kultúráért, a rászorulók felkarolásának érdekében végzett munkája elismeréseként az Emberi Méltóság kitüntetésben részesült, 2013-ban megkapta a Magyar Érdemrend nagykeresztjét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában