A katonák Pusztavám határában estek el

2023.08.03. 14:00

Újabb tájékoztató tábla a Vértesben

Az új, most már a tizenkettedik tájékoztató tábla a második világháború Vértesben lezajlott történéseit, az ott elesett katonák sorsát írja le. A tábla melletti sírt a helyiek gondozzák. Mindszentpusztán rövidesen múzeumot alakítanak ki.

Tihanyi Tamás

Szebenyi István turistákat kalauzol Kőhányáspuszta határában, egykori lövészárkok és feltáratlan, valószínűsíthető katonasírok között

Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

– Az elmúlt néhány évben a Vértes területén, Komárom és Fejér vármegyékben, azokon az ikonikus helyszíneken, ahol katonák estek el, az ismert sírhelyeket igyekeztük felújítani – mondta a FEOL-nak Szebenyi István, a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület elnöke. – A síremlékekhez kapcsolódóan az ilyen táblák segítségével szeretnénk a turistákat tájékoztatni arról, hogy mi történt az adott helyen a második világháború idején, miért haltak meg ezek a huszárok, honvédek. Minap került a helyére a legújabb tájékoztató tábla egy nagyon szépen gondozott sír mellett. A helyszíneket gondolatban mintegy „felfűztűk” egy 60 kilométeres túraútvonalra, ennek jegyében rendeztük meg májusban az első Vértes 60 elnevezésű történelmi teljesítmény túrát, amely szerepel a Természetjáró Szövetség honlapján is.

Az egyesület tagjai amolyan apró dominóként rakosgatják egymásra a megemlékezés és a kegyelet elemeit, a cél az, hogy a turisták megismerjék 20. századi történelmünk vérzivataros időszakát a Vértes egyes helyszínein. A munka végállomásaként a Vérteserdő Zrt.-vel közösen Mindszentpusztán állandó kiállítást nyitnak majd a magyar huszárokról. Ott kapnának helyet a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület által a Vértesben gyűjtött értékes tárgyak és azok a háborús relikviák is, amelyek még azután kerülnek a felszínre.

Az új tájékoztató tábla a gondozott katonasír mellett Pusztavám határában
Fotó: Had- és Kultúrtörténeti Egyesület

– Mi azt tartjuk, hogy bármit találunk az erdőben, legyen az bármilyen értékes háborús tárgyi emlék, az a helyieké, a közösségé, ezért vissza akarjuk helyezni oda, ahová az való – folytatta a hadszíntérkutató. – Tevékenységünket a Vérteserdő Zrt. mellett a Magyar Nemzeti Múzeum is támogatja, mi az intézmény engedélyével tesszük a dolgunkat.

Minap a pákozdi katonai emlékparkban lépett fel Tompos Kátya színművésznő, aki Polcz Alaine „Asszony a fronton” című híres és egyben szörnyű önéletrajzi regényéből olvasott fel. Polcz Alaine Mindszentpusztán és Csákváron próbálta túlélni a háború borzalmait.

– Az erdészet Mindszentpusztán három házat megvásárolt. Az egyik egy bakancsos turistaház, a másik pedig az a vadászház, amelyikből annak idején elhurcolták Polcz Alaine-t. Mellette van egy gondnoki ház, a tervek szerint ott lesz kialakítva az állandó kiállítás. Az egykori vadászház falára egy táblát szeretnénk elhelyezni Polcz Alaine és a meggyalázott magyar lányok és asszonyok emlékének adózva, a turistaház pedig az írónő nevét viseli majd. Döbbenet, amit átélt, hátborzongató és megrázó, ahogyan azt megírta.    

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában